Tchýnin jazyk – Sanseviera

Sanseviera pochází ze západní Afriky. Je to nenáročná rostlina, která, pokud není přemokřená, přežije takřka v jakýchkoliv podmínkách. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, proto se sansivieře lidově říká "tchýnin jazyk".
Sanseviera

Tchýnin jazyk – Sanseviera

Sanseviera pochází ze západní Afriky. Je to nenáročná rostlina, která, pokud není přemokřená, přežije takřka v jakýchkoliv podmínkách. Pokládá se téměř za nezničitelnou rostlinu, proto se sansivieře lidově říká "tchýnin jazyk".

Umístění

Sanseviera je světlomilná rostlina, která upřednostňuje ostré rozptýlené světlo ale snáší také snáší lehký polostín. Pestrolisté variety jsou více světlomilné a dobře reagují na přímé sluneční paprsky. V zimě je nutné umístit sansevieru na prosvětlené stanoviště. Ideální je umístit rostlinu na východním nebo západním okně.

Teplota

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 12°C.

Zálivka

Zálivka je mírná od jara do podzimu. Zemina vždy musí stihnout proschnout. V zimě se zálivka omezí na 1x za měsíc, v závislosti na teplotě stanoviště. Při zálivce v zimě, nesmíme dopustit, aby se voda dostala do středu růžice! Mohlo by to způsobit její zahnívání.

Vzdušná vlhkost

Rostlina nemá vysoké nároky na vzdušnou vlhkost. Listy rostliny by se měli pravidelně omývat.

Hnojení

V teplých měsících sansivieru hnojíme jednou za dva až tři týdny hnojivem pro kaktusy, v zimě rostlinu nehnojíme.

Přesazování

Protože sansiviera roste pomalu, přesazuje se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku.

Množení

Tchýnin jazyk množíme bočními výhonky na jaře a také listem nebo částí listu. K množení listem použijeme starý list, který rozřežeme na kousky dlouhé 4 až 5 cm a na vzduchu trochu přisušíme. Potom list spodním koncem vsadíme do písku a po zakořenění, přesazujeme do květináče se substrátem.

Choroby

Zaschlé listy a hnědé špičky
V místnosti, kde se rostlina nachází je příliš suchý vzduch.
Žloutnutí listů
Pokud žloutne u sansiviery mnoho listů a zároveň s tím také vypozorujeme vadnutí a hnilobu, bývá nejčastější příčinou příliš mnoho vody. Pokud však příznaky vadnutí a hniloby chybí, může být žloutnutí listů způsobené podvýživou.

Škůdci

Mšice se vyskytují jen vzácně.

Druhy sansivier

Sansiviera trifasciata
Sansiviera trifasciata "Laurentii"
Sansiviera cylindrica
Sansiviera arborescens
Sanseviera zeilanica
Sansiviera trifasciata "Hanhii"
Sansiviera trifasciata "golden Hahnii"
Sansiviera trifasciata "silver Hahnii"
Sansiviera grandis
Sansiviera trifasciata "Craigii"

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies