Těhotenská cukrovka může ohrozit matku i dítě

Těhotenská cukrovka není u nastávajících maminek ničím neobvyklým. Nejčastěji ji lékaři diagnostikují po 20. týdnu těhotenství a to především u žen starších 35 let a žen obézních. Neznamená to ovšem, že ostatní ženy nemůže postihnout. Pojďte se společně s námi podrobněji seznámit s těhotenskou cukrovkou a riziky, které hrozí matce a dítěti.

Ruce položené na břichu

Všeobecně o těhotenské cukrovce

Těhotenská cukrovka neboli těhotenský diabetes je nejčastějším onemocněním během těhotenství. Vyskytuje se až už 15% žen. Vznik těhotenské cukrovky velmi úzce souvisí s působením hormonů a dědičnými dispozicemi, podstatnou roli při jejím vzniku hraje také nadváha. Nejrizikovější skupinou jsou ženy nad 35 let, obézní ženy, dále také ženy, u nichž v rodině se cukrovka vyskytuje (zejména pak v rodině matky) a nebo ženy, které porodily velké, případně postižené dítě. I když se jedná o méně závažné onemocnění, rozhodně se jej nevyplatí podceňovat! Je prokázáno, že až 50% žen, které měli v průběhu těhotenství cukrovku, do deseti let onemocněly cukrovkou běžnou (diabetes mellitus).

Následky neléčené těhotenské cukrovky pro dítě a matku

V případě, že se u nastávající maminky objeví těhotenská cukrovka a nebude léčena, může to mít vážné následky pro dítě i matku samotnou. Pokud nebude těhotenská cukrovka léčena, mohou se u dítěte vyskytnout například vývojové vady (nedostatečně vyvinutá plicní tkáň, nedostatek vápníku, apod.). Dítě může trpět nadměrným růstem (makrosomnií), hypoglykemií (zejména po porodu) a nebo se u něj mohou vyskytovat poruchy dýchání. U nastávající matky hrozí následkem neléčené těhotenské cukrovky porod císařským řezem, zvýšené množství plodové vody, vysoký krevní tlak v průběhu těhotenství a nebo také infekce močových cest a zánět ledvin.

Léčba těhotenské cukrovky

Těhotenská cukrovka se obvykle léčí pomocí speciální diety, která je založena na nižším obsahu cukrů v potravě. Během diety by nastávající maminky měli za stravy vyloučit lehce vstřebatelné sacharidy – např. glukózu, sacharózu a maltózu, dále také omezit tuky, jíst méně tučné bílkoviny, snížit příjem cholesterolu a omezit solení. Samozřejmostí by mělo být jíst pravidelně, častěji a menší porce jídel. Součástí léčby je také speciální cvičení.

U těžších případů těhotenské cukrovky je potřeba pravidelné podávání inzulínu, který se obvykle vysadí až po porodu. Nastávající maminky by měly pravidelně navštěvovat diabetologickou poradnu, kde jim ošetřující lékař změří hodnotu glykémie před a po jídle.

Těhotenství týden po týdnu

Těhotenská gymnastika

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies