Těhotenství a vyšetření během něj

Během těhotenství musí každá žena podstoupit několik vyšetření. A i když jsou některá z nich nepříjemná, mají velký význam. Lékař pomocí nich zjistí, jak je na tom Vaše dítě.
Ultrazvuk dítěte

Na první vyšetření, kde lékař ověří těhotenství, můžete jít kdykoliv, ale stihnout byste to měla do osmého týdne od početí dítěte. Zde Vás bude čekat několik vyšetření najednou:


  • Ultrazvuk – pomůže lékaři určit těhotenství, zjistí uložení, stáří a počet embryí
  • Krevní test – určí přítomnost těhotenského hormonu
  • Odběr buněk z hrdla dělohy – posílá se na cytologii
  • Měření krevního tlaku
  • Zvážení

Ani jednoho z těchto vyšetření se nemusíte obávat, nejsou nijak nepříjemná a ani nebolí. Při první návštěvě dostanete těhotenskou průkazku, do niž bude lékař zaznamenávat nálezy a výsledky vyšetření během těhotenství.


Do konce sedmého měsíce žena absolvuje pravidelnou lékařskou prohlídku každý čtvrtý až šestý týden. Od sedmého měsíce jsou prohlídky častější, podle uvážení lékaře.

Těhotenství – další vyšetření

  • EKG
  • Zubní prohlídka
  • Prohlídka u praktického lékaře

Váš gynekolog potřebuje všechny výsledky z těchto vyšetření, aby měl těhotenství zcela pod kontrolou (co kdyby se jednalo o mimoděložní těhotenství?).

Těhotenství - genetická vyšetření

Genetická vyšetření jsou potřebná k tomu, aby se vyloučily vrozené vývojové vady dítěte. Některá tato vyšetření lékaři provádějí již během ultrazvuku. Jestliže má lékař podezření, jste starší 35 let nebo máte v rodině nějakou vývojovou vadu, pošle Vás na podrobnější testy. Ve většině případech se provádí amniocentéza (více kliknete-li sem), kdy se odebere vzorek plodové vody tenkou jehlou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies