Těhotenství - jaké jsou první příznaky?

Objevuje se u Vás časté střídání nálad, únava, ranní nevolnosti, pocit napětí v prsech, citlivost prsou a nebo například časté nucení k močení. Pokud ano, může se jednat o příznaky těhotenství. Seznamte se i s dalšími, doprovodnými příznaky těhotenství.

Žena s odhaleným těhotenským bříškem

Mějme na paměti, že tělo každé ženy je jedinečné, a proto se těhotenství může projevovat různě. Níže Vás seznámíme s nejčastějšími známkami těhotenství. Ty lze rozdělit do dvou základních kategorií - nejisté a pravděpodobné.

Nejisté známky těhotenství

Mezi nejisté známky těhotenství lze zařadit střídání nálad, častá únava, sklon k závratím a mdlobám (zejména v přeplněných místnostech), poruchy trávicího ústrojí, ranní nevolnosti až zvracení (nastává obvykle 2 až 8 týdnů po otěhotnění), zvýšené slinění, změny chutí, pocit napětí v prsech, citlivost prsou (nastává 1 až 2 týdny po oplodnění vajíčka, obvykle jsou prsa citlivé na dotek, bolestivé či nateklé), zvětšení prsů, změny na bradavkách (bradavky se postupně zvětší, mohou ztmavnout nebo se na nich objevit světlejší skvrnky, případně hrbolky na dvorcích), zvětšení objemu krku, časté nucení k močení a nebo také přetrvávání hypertermické (zvýšené) fáze bazální teploty po termínu očekávané menstruace.

Pravděpodobné známky těhotenství

Pravděpodobné známky těhotenství jsou vesměs příznaky projevující se na rodidlech, například vynechání očekávané menstruace a nebo slabší krvácení v termínu menstruace po dobu jednoho i více měsíců. Zpoždění nebo změna v čase menstruace je nejčastějším důvodem, proč si ženy dělají těhotenský test. Opoždění menstruace ale nemusí být pouze příznakem těhotenství, může jej zavinit také stres, rychlá ztráta (nabrání) tělesné hmotnosti, nemoc, nové léky a nebo hormonální nerovnováha.

Těhotenský test napoví

Těhotenský test je první věc, kterou si jde obvykle žena koupit, když má podezření, že je těhotná. Je možné jej zakoupit v lékárnách, drogeriích nebo Vám jej provede na požádání gynekolog. Na většině těhotenských testů se udává přesnost mezi 97 až 99%. Ta ovšem může být ovlivněna mnoha faktory (správné používání, doba použitelnosti aj.). Pokud Vám výsledek těhotenského testu vyjde negativně, zopakujte ho pro jistotu ještě jednou po několika dnech.V případě, že těhotenský test použijete velmi brzy po početí (tedy v době, kdy ještě nemáte dostatek těhotenského hormonu), test těhotenství nerozpozná.

Těhotenství jednoznačně potvrdí gynekolog

Zda-li jste a nebo nejste těhotná Vám může s konečnou platností potvrdit pouze gynekologický lékař. Pokud se u Vás objeví některý z výše uvedených příznaků, případně Vám vyjde pozitivně těhotenský test, s návštěvou lékaře rozhodně neotálejte!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies