Tenisový loket - nejen onemocnění tenistů

Tenisový loket je onemocnění svalových a šlachových úponů loketního kloubu. Toto onemocnění se v naší populaci vyskytuje u 2 až 3% mužů i žen s průměrným věkem 45 let.
Hubená ruka s vyhrnutým rukávem

Tenisový loket dostal nejpravděpodobněji svůj název, pro zvýšený výskyt sportovců, hrajících tenis. V dnešní době se však zdá být toto označení zcela nepřesným. Tenisovým loktem trpí totiž lidé na základě přetěžování při různé škále činností.

Příčina tenisového lokte

Akutní forma tenisového lokte

Bolesti se objevují po nezvyklé nebo zvýšené námaze (šroubování, štípání dřeva, nahazování omítky, práce s myší počítače, zahradničení, sport aj.).

Chronická forma tenisového lokte

Bolest je vyvolána dlouhodobým přetěžováním, toxickými, metabolickými a jinými vlivy. Taktéž může být způsobena nesprávnou léčbou akutní formy tenisového lokte. U chronické formy tenisového lokte trvají obtíže dobu delší jak 6 týdnů.

Příznaky tenisového lokte

Tenisový loket se projevuje bolestmi v oblasti zevní strany lokte, kde se může objevit otok a místo může být teplejší. Dále pak náhlým vypadáváním předmětů z ruky, snížením svalové síly, v klidovém stavu bolesti ustupují a při opakované zátěži opět nastupují.

Léčba tenisového lokte

U akutní formy tenisového lokte je nutné omezení a zklidnění pohybů v oblasti zápěstí a lokte. Používají se nesteroidní antirevmatika v podobě gelů, mastí nebo sprejů. V případě chronické formy se používá elektroléčba, magnetoterapie nebo laser na místo bolesti.

 

Tenisový loket je poměrně častým a velmi obtěžujícím onemocněním, které v případě neléčení nebo nesprávného léčení může pacienta invalidizovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies