Time management - zvládáte své povinnosti s klidem?

Někteří lidé si neumí své povinnosti a úkoly správně rozdělit. Uspěchaná doba a mnoho povinností nám nedovolí ani na chvilku polevit. Zkusíme vám změnit a hlavně zjednodušit život.

Žena píše do diáře

 

Kvůli zrychlenému způsobu života se potýkáme s nedostatkem času, máme v životě více stresu a na hodně věcí nám nezbývá čas. Pak se musíme rozhodovat, kterých věcí se vzdáme. Ale k naší smůle se pak zbavujeme schůzek s kamarádkami, odkládáme návštěvu lékaře, místo abychom se pořádně vyléčili, tak se všechno snažíme přestát a potom si třeba léčení chřipky prodloužíme o 2 týdny. Ubližujeme tím nejen sobě, ale i blízkému okolí, které pak přehlížíme.

 

Některým může pomoci rozdělení času na pracovní a relaxační část. Tato technika se snadno přizpůsobí vašemu způsobu života. Sami si zvolte jak dlouho se budete soustředit na pracovní povinnosti a pak si dejte třeba 5 - 10 minut pauzu. Ale opravdu to zkuste dodržovat. Vyberte si dobu, kdy prostě nebudete k zastižení. Jsou výjimečné situace, kdy se samozřejmě neschováte před světem úplně. Například když vás shánějí z práce, když se jedná o ohrožení zdraví a života nebo se jedná o rodinné či jiné krizové situace. Ale když informujete okolí, že třeba po 6 hodině odpoledne nechcete být rušeni, měli by to respektovat. Vy jim můžete slíbit, že se jim ozvete druhý či nejbližší možný den.

 

Roztřiďte si každodenní úkoly na hlavní a ty vedlejší, které až tak nespěchají. Hlavním úkolům byste se měli věnovat hned ráno, protože tehdy se mozek nejvíce soustředí. Nejen, že budete mít úkoly splněny rychleji, ale po zbytek dne se nemusíte zbytečně stresovat, že musíte odevzdat důležité dokumenty. K vyšší koncentraci vám také pomůže čistý a uklizený pracovní prostor. Pak vám nic neodvádí pozornost.

 

Skvělí pomocníci

 

Dnes už je nutné mít alespoň diář, do kterého si znamenáme schůzky a úkoly. Udržuje nám pocit tajného rádce, abychom nemuseli na určité informace neustále myslet. Někteří se neumí obejít bez barevných nalepovacích lístečků, které po dokončení úkolu jednoduše vyhodí do koše.

 

Existují různé aplikace ke hlídání různých druhů činnosti. Třeba aplikace “Sleep Cycle” (spánkový cyklus), kdy vás budík vzbudí ve chvílích, kdy je váš spánek v lehčí fázi. Navíc vám průběh spánku také umí nahrát a pak zobrazit v grafech. Chcete si přečíst nějaký zajímavý článek nebo se podívat na video, ale nemáte na to zrovna čas? Uložte si danou stránku do aplikace “Pocket” (kapsa). Později si článek můžete přečíst i v off-line stavu. Takových podobných aplikací je spousta, vyzkoušejte, která vám nejvíce pomůže.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies