Tinnitus - zvonění v uších

Každému z nás už někdy krátce zapískalo v uchu. Lidem trpícím tzv. tinnitem však píská, hučí nebo šumí v uchu (nebo v obou uších) i několik hodin nepřetržitě. Příčin takového pískání může být mnoho..
Detail ucha
Tzv. tinnitus označuje nepřetržité zvonění nebo pískání v uchu či obou uších, které slyší pouze postižený. Někdy je jen důsledkem ucpání zevního ucha mazem. Může však upozorňovat i na vážné onemocnění.

Příčiny zvonění v uších

  • ztráta sluchu
  • hypertenze
  • Ménierova choroba (závratě a postupné hluchnutí)
  • otoskleróza (rodově se vyskytující typ hluchoty)
  • vliv stáří nebo užívání určitých léků
  • úzkost nebo deprese
  • pravidelný nebo dlouhý pobyt v hlučném prostředí

Jak se zvonění v uších zbavit

Vyvarujte se prostředí a situacím, které by tinnitus mohly spouštět (diskotéky, koncerty, stresové situace). Pokud tinnitus přesto neustane, zkuste přístup některé z alternativních způsobů medicíny:

Akupresura

Zatlačením prstů na mostu lícní kosti (ve vzdálenosti šířky jednoho prstu před uchem) se údajně zvonění v uších zmírní.

Akupunktura

Podle akupunkturistů je zvonění v uších projevem poruchy jater nebo onemocnění žlučníků. Budou se tedy zabývat tlakovými body na meridiánech jater a žlučníku.

Naturopatie

Naturopaté vidí naopak příčinu v ucpání vedlejších nosních dutin a doporučují pacientům omezit mléčné výrobky a potraviny s obsahem rafinovaného cukru, vyhýbat se zakouřenému prostředí a vyzkoušet inhalaci páry.

Přístup klasického lékaře

Lékař provede několik druhů vyšetření. Mezi nimi bude zřejmě sluchová zkouška pomocí ladičky, rentegen kosti ležící mezi uchem a mozkem a speciální vyšetření sluchu zvané audiogram. Dle zjištěné příčiny vám pak předepíše léky nebo vám doporučí speciální přeléčení formou hospitalizace. U akutních případů se dnes hojně využívá tzv. hyperbarická komora.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies