Kopřivová nesmí chybět
Velikonoce jsou svátky jara a k jaru patří samozřejmě kopřivy. Za chvíli budou vykukovat ze země téměř všude, tak proč je nevyužít. Dodáte nádivce typickou chuť a prospějete také svému organismu, kopřiva má totiž mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.
Suroviny: 250 g uzeného masa, 200 g vepřového masa, 8 vajec, máslo, sůl, mletý černý pepř, 4 starší housky nebo rohlíky, mléko, pažitku, čerstvou petrželovou nať a dvě hrsti kopřiv
Jak na to
Maso je třeba uvařit, nakrájet na kostičky a smíchat s rozšlehanými vejci. Rohlíky nakrájejte na kostičky, zalejte mlékem a až změknou, přidejte je k masu. Přidejte také sůl, pepř, pažitku, petželku a omyté nasekané kopřivy. Směs dobře promíchejte, dejte do zapékací mísy. Nahoru dejte ještě kousíčky másla a pečte do mírného zčervenání.
Zdravá nádivka
Těm, kteří neholdují masu ve velkém, jistě zachutná tato cuketová nádivka se sýrem Feta. Touhkle nádivkou jistě překvapíte, není až tak tradiční.
Suroviny: 1 velká cuketa, 100 g sýru Feta, svazek bylinek dle vaší chuti, 3 vejce, 100 ml mléka, olivový olej, 180 g hladké mouky, prášek do pečiva, 100g strouhaného parmezánu, chilli, provensálské koření, mletý černý pepř a sůl
Jak na to
Omytou cuketu nakrájejte na kostičky a na pánvi ji osmahněte na jedné lžíci olivového oleje. Kostičky ochuťte solí, provensálským kořením a chilli. V misce rozšlehejte opepřená vejce, přilijte mléko a postupně přidávejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Nakonec do směsi přidejte parmezán, nasekené bylinky a osmahnutou cuketu. Polovinu těsta nalijte do formy. Na těsto nasypte nakrájenou Fetu a nahoru nalijte zbytek těsta. Nádivku pečte při 180 ° C asi 45 minut.
Diskuze