Tradeskancie – Tradescantia

Tradeskancie (Tradescantia) je vytrvalá a poměrně nenáročná trvalka, která kvete velkou škálou barev. Rostlina pochází z Ameriky, kde se tradeskancie pěstuje velmi často dodnes.
Listy pokojové květiny tradescantie

Tradeskancie – Tradescantia

Tradeskancie je vytrvalá a poměrně nenáročná trvalka, která kvete velkou škálou barev. Rostlina pochází z Ameriky, kde se tradeskancie pěstuje velmi často dodnes.

Umístění

Tradeskancie má ráda světlo nebo polostín. Na tmavém místě bledne barva listů. Před přímým sluncem rostlinu chráníme.

Teplota

Tradeskancie je teplomilná rostlina. Teplota při pěstování by neměla klesnout pod 18°C. V létě je optimální teplota kolem 20 až 24°C, v zimě 18 až 20°C. Rostlina nesnáší průvan ani prudké změny teploty.

Zálivka

Tradeskancie má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li rostlinu při nízké teplotě omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou odstátou vodou. Pokud nemá rostlina dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou.

Vzdušná vlhkost

Rostlina potřebuje vysokou vlhkost vzduchu ( až 85%). Jsou to tropické rostliny, proto potřebují denně rosit nadzemní části rostliny.

Hnojení

V létě hnojíme tradeskancii 1x za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě.

Přesazování

Přesazujeme na jaře 1x za rok. Dno květináče vysypeme malými kamínky, aby mohla odtékat přebytečná voda , zeminu při přesazování příliš nestlačujeme. Substrát Tradeskancie má ráda lehkou a propustnou zeminu z části složenou z rašeliny.Nejvhodnější pěstební substrát se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. PH substrátu je 5,5 – 6,5.

Množení

Rostlinu rozmnožujeme dělením kořenů rostliny a nebo také z vrcholových řízků odebraných na jaře. Rostlina velmi dobře zakořeňuje. Vhodné pro lepší zakořenění tradeskancii množené vrcholovými stonkovými řízky je, abychom konce rostlin namočili do stimulátoru a nové rostlinky přikryli průhlednou fólií. Tímto způsobem nám rostlina dříve a lépe zakoření.

Choroby a škůdci

Mezi nejznámější škůdce, kteří na rostlině škodí jsou svilušky, třásněnky, červci, mšice a červci.

Druhy tradeskancií

Tradescantia albiflora
Tradescantia blossfeldiana
Tradescantia fluminensis

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies