Trápení s močovým měchýřem

Se zánětem močového měchýře má zkušenost 80 procent žen. A i když onemocnění poměrně rychle odezní, je nepříjemné a bolestivé a navíc má tendenci se vracet, Co na něj platí?

Žena v růžovém tričku na ramínka sedící s překříženýma nohama

Příznaky nemoci

• Palčivé bolesti při močení, během něj nebo okamžitě po něm

• Bolest v podbřišku

• Bolest v zádech nad pasem

• Citlivost v okolí stydké kosti

• Krev v moči, zkalená moč

• Páchnoucí moč

• Horečka

Nejdůležitější je včasné zahájení léčby, aby se nemoc nerozšířila do ledvin.

Původce infekce

Normální moč neobsahuje žádné bakterie, ty se však vyskytují na kůži a v okolí řitního otvoru. Mohou vniknout do močových cest (mj. i při pohlavním styku) a pohybovat se mezi ústím močové trubice a močovým měchýřem, kde se množí.

Léčba zánětu

V případě akutního zánětu močových cest s bolestmi a horečkami se předepisují antibiotika. Doporučuje se nasadit je až po laboratorním vyšetření moči, aby mohly být vybrány léky podle typu původce nemoci. Po vyléčení, popř. i jako doprovodná léčba, se doporučují bylinné čaje a velmi účinné jsou i extrakty z brusinek.

Co kromě antibiotik pomůže?

• Pití dostatečného množství tekutin, aby se vyplavily bakterie a dráždivé látky. Doporučuje se hlavně voda, moč by měla být světlá. (Před lékařským vyšetřením ale pití omezte. Ze zředěné moči by bylo obtížné poznat příčinu vaší nemoci.)

• Omezení pití kávy a alkoholu; omezení kouření.

• Správná hygiena – omývání genitální oblasti pouze vodou, a to zepředu dozadu, aby se zabránilo proniknutí bakterií E coli do močových cest.

• Nošení bavlněného a volného prádla

• Okamžité vymočení po pohlavním styku, odplaví se tak bakterie, které mohly proniknout do močového ústrojí.

• Okamžité vymočení a dokonalé vyprázdnění močového měchýře, jakmile pociťujete nucení na močení.

Zkuste i bylinky

Mezi účinné rostliny, které původce zánětů likvidují, patří brutnák lékařský, medvědice léčivá, list a plody brusinky, listy hrušně, list a oddenek bergénie. Doporučuje se jejich příprava za studena, louhováním, kdy se 1 lžíce rostliny zaleje 300 ml vody a nechá 8 hodin louhovat. Po scezení se pije 3x denně, lze přidat i špetku jedlé sody, aby bylo dosaženo zásaditější moči.

Z čajových směsí se osvědčila kombinace tužebníku jilmového, vřesu a celíku zlatobýlu.

Teplem nic nezkazíte

I když původcem zánětu močového měchýře jsou bakterie, prochladnutí oblasti břicha a beder byste se měli vyvarovat, je rizikovým faktorem. Vyznavači alternativní medicíny tvrdí, že ženy, které v důsledku kratší močové trubice trpí záněty močového měchýře častěji než muži, by měly dbát na zateplení spodní části těla – tj. od chodidel až po pas.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies