Tropické deštné lesy

Tropický deštný les je nejsložitější zalesněné společenstvo živých organismů na pevnině. V počtu druhů rostlin a živočichů mu konkuruje jen podmořský svět korálových útesů.

Deštný prales

Podnebí tropických deštných lesů

Tropické deštné lesy mají trvale teplé a vlhké podnebí. Uvádí se, že zde ročně spadne 1700 až 12000 mm srážek. Ve velké většině se vyskytují zejména v rovníkových oblastech Země.

Charakteristika tropických deštných lesů

Tropické deštné lesy jsou tvořeny obrovskými i trpasličími stromy, bohatými na liány. Ukrývá se tady největší část rostlin a živočichů na celém povrchu Země. Nejenže dřeviny v tropických deštných lesích tvoří extrémní převahu, ale tvoří také až 90% všech druhů cévnatých rostlin. Výskyt bylin je poměrně malý, avšak byliny velmi dobře snášejí hluboký stín a jsou na nedostatek světla přizpůsobeny povrchem (barvou, rozměry a polohou listů).

Kyslík v tropických deštných lesech

Tropické deštné lesy mají nulovou nebo jen velmi malou produkci kyslíku. Naopak podíl oxidu uhličitého je zde obrovský. Vše je způsobeno zejména vypalování lesů. To spotřebovává vyrobený kyslík a vrací ho jako vázaný oxid uhličitý.

Tropické deštné lesy jako zdroje léků

Tropické deštné lesy se nazývají "plíce Země", " klenoty Země" nebo "lékárna světa", pro výskyt velkého počtu přírodních léčiv. Skoro polovina léků, které se normálně užívají, pochází právě z tropických deštných pralesů.

Nejrozsáhlejší tropické deštné pralesy

  • Amazonský deštný prales
  • Kongžský deštný prales
  • Pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie

 

Za posledních 100 let zmizelo z povrchu Země více jak 50% rozlohy tropických deštných lesů. Odhaduje se, že pokud nedojde k nějaké důsledné změně, tropické deštné lesy do poloviny 21. století zcela vymizí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.9 Počet: 41 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies