Trpí Váš syn hemofilií?

Hemofilie je dědičné onemocnění, které se projevuje zvýšenou krvácivostí. Tato nemoc postihuje pouze muže, ženy jsou pouhými přenašečkami. Co tedy dělat, když hemofilii onemocní Váš syn?
Profil tváře malého chlapce

Hemofilie je nemoc, způsobená mutací některého z koagulačních (srážecích) faktorů. Je to nemoc dědičná, což znamená, že možnost výskytu hemofilie, je při každém dalším těhotenství 25%. Onemocnění postihuje muže, ženy jsou pouze přenašečkami.

Čemu věnovat zvýšenou pozornost?

  • První projevy hemofilie se mohou objevit už při porodu dítěte, po očkování nebo pořezání zoubků. Medicína v dnešní době však umožňuje již před narozením zjistit, zda se narodí dítě zdravé nebo bude hemofilik.
  • Pokud je Vaše dítě hemofilií postiženo, je zapotřebí ho hlídat mnohem důkladněji než dítě zdravé. Jakákoliv malá oděrka může pro dítě znamenat nebezpečí, proto je důležité předcházet úrazům.
  • V případě, že Váš syn má horečku, nikdy mu nepodávejte Acylpyrin nebo jiné léky, obsahující kyselinu acetylsalicylovou.
  • Začne-li dítě chodit do školky, dejte učitelkám vědět o tom, že trpí hemofilií. Vysvětlete, co smí a nesmí, dejte jim na vědomí, že při každém zranění Vás musí okamžitě kontaktovat.
  • Váš syn může sportovat, ale nedoporučují se sporty, při kterých jsou namáhány klouby (hokej, fotbal, tenis aj.). Nejvhodnějšími sporty pro děti s hemofilií jsou plavání, jízda na kole nebo běh na lyžích. Je však nutné používat chrániče a helmu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies