Tykání versus vykání

Určitě jste už někdy řešili otázku, zda tykat nebo vykat. Nabídka tykání je projevem sympatií, ale měla by přijít ve správný čas a ze správné strany. Aby jste se vyhnuli trapasům, musíte znát alespoň základní pravidla.
Muž v obleku sedící na židli

Pravidla tykání a vykání

Nabídka tykání je výrazem přátelství a sympatií. Potykání provází stisk ruky nebo polibek. Společensky nevhodné je si s někým potykat a při příštím setkání mu vykat.

Kdo komu nabízí tykání?

Tykání nabízí

  • společensky významnější osoba
  • žena muži
  • starší mladšímu
  • nadřízený podřízenému

Mladší může požádat staršího, aby mu tykal a sám zůstane u vykání. Tykání by nemělo být projevem nadřazenosti či převahy, jedná se o vzájemnou dohodu obou stran. Nemělo by to být automatické, vždy je třeba dotyčného požádat. Dotyčný však má právo tykání odmítnout.

Na pracovišti – tykat nebo vykat?

Je pouze na samotné firmě, zda si její členové vykají nebo tykají. V některých profesích se netyká vůbec, v některých je tykání naprosto přirozené. Někteří nadřízení muži ženám tykají, zatímco ony jim vykají, což není ideální. Nadřízený však může své podřízené oslovovat křestním jménem, ale přitom jim vykat.

S tykáním na pracovišti počkejte, dokud vám ostatní nedají najevo, jak to u nich chodí. Pokud si všichni tykají, ale vám nikdo tykání nenabídne, po několika týdnech můžete kolegům tykání navrhnout sami.

Další články na podobné téma naleznete zde.

Články typu Jak na to... především, ale nejen pro muže naleznete zde.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies