5 základních pravidel, které bychom měli dodržovat
- Potraviny umísťujte rovnoměrně.
To znamená, že byste je neměly mačkat ke stranám ledničky, ale nechat jim z každé strany trochu prostoru, aby mezi nimi mohl proudit chladný vzduch. To jim zajistí to správné ochlazení a snížíte tím i spotřebu elektrické energie.
- Pamatujte na to, že v jednotlivých částech ledničky jsou rozdílné teploty.
Pokud se chcete řídit fyzikálním zákonem, že se nahoře drží teplo, tudíž je v horních policích více stupňů než v těch spodních, nemusí to platit. Může to být přesně naopak. Záleží na typu lednice a způsobu ochlazování. Pokud tedy máte chladněji ve vrchních policích, dávejte tam sýry, jogurty a další mléčné výrobky. Také tam patří hotové omáčky a polévky.
O patro níž pak dávejte šunku, salámy a uzeniny. Maso a ryby ukládejte do police pod salámy. Vespod by pak měla být police určená pro ovoce a zeleninu. Do dveří lednice vkládejte odshora vajíčka, pod ně ukládejte máslo a margarín. Ve střední části dveří můžete ukládat dresinky, kečup, hořčici, plechovky a další podobné potraviny. Ve spodní větší části pak ukládejte minerálky alkohol a jiné láhve.
- Nenechávejte potraviny v původních obalech.
Týká se to především papírových pytlíků a igelitových sáčků. Bohužel se pro dlouhodobé uchovávání potravin vůbec nehodí. Především mléčné výrobky absorbují veškeré pachy z lednice, takže sýry raději ukládejte do krabiček, které pečlivě uzavřete. Mikroténový sáček můžete použít také, ale musíte ho také uzavřít. Omezte také přísun vzduchu syrovému masu a rybám. Nenechávejte je jen tak v míse či na talíři, přikryjte je potravinářskou fólií nebo je alespoň dejte do sáčku.
- Nezralé ovoce do lednice prostě nepatří.
Banány tam také raději nedávejte, protože vám mohou zčernat a rychleji se vysuší. A nezralé ovoce vám v lednici “nedojde”, ale může se změnit i jeho chuť.
- Některé potraviny není vhodné uchovávat v lednici. Víte, které to jsou?
Většina z vás to jistě dobře ví, ale jen tak pro připomenutí tu patří brambory. Těm se v lednici mění škrob na cukr a pak jsou příliš sladké. Do ledničky nepatří ani cibule a ani tam nedáváme med, arašídové máslo či nutelu, protože postupně ztrácí chuť a taky se vám budou hůře roztírat.
Diskuze