Udělejte si v lednici pořádek

Pořádek musí být a to i v ledničce. Potraviny by se měly uskladňovat dle určitého řádu, jinak se nám dříve zkazí nebo zbytečně zvýšíme spotřebu elektrické energie.

Pořádek v lednici

 

5 základních pravidel, které bychom měli dodržovat

 

  • Potraviny umísťujte rovnoměrně.

 

To znamená, že byste je neměly mačkat ke stranám ledničky, ale nechat jim z každé strany trochu prostoru, aby mezi nimi mohl proudit chladný vzduch. To jim zajistí to správné ochlazení a snížíte tím i spotřebu elektrické energie.

 

  • Pamatujte na to, že v jednotlivých částech ledničky jsou rozdílné teploty.

 

Pokud se chcete řídit fyzikálním zákonem, že se nahoře drží teplo, tudíž je v horních policích více stupňů než v těch spodních, nemusí to platit. Může to být přesně naopak. Záleží na typu lednice a způsobu ochlazování. Pokud tedy máte chladněji ve vrchních policích, dávejte tam sýry, jogurty a další mléčné výrobky. Také tam patří hotové omáčky a polévky.

 

O patro níž pak dávejte šunku, salámy a uzeniny. Maso a ryby ukládejte do police pod salámy. Vespod by pak měla být police určená pro ovoce a zeleninu. Do dveří lednice vkládejte odshora vajíčka, pod ně ukládejte máslo a margarín. Ve střední části dveří můžete ukládat dresinky, kečup, hořčici, plechovky a další podobné potraviny. Ve spodní větší části pak ukládejte minerálky alkohol a jiné láhve.

 

  • Nenechávejte potraviny v původních obalech.

 

Týká se to především papírových pytlíků a igelitových sáčků. Bohužel se pro dlouhodobé uchovávání potravin vůbec nehodí. Především mléčné výrobky absorbují veškeré pachy z lednice, takže sýry raději ukládejte do krabiček, které pečlivě uzavřete. Mikroténový sáček můžete použít také, ale musíte ho také uzavřít. Omezte také přísun vzduchu syrovému masu a rybám. Nenechávejte je jen tak v míse či na talíři, přikryjte je potravinářskou fólií nebo je alespoň dejte do sáčku.

 

  • Nezralé ovoce do lednice prostě nepatří.

 

Banány tam také raději nedávejte, protože vám mohou zčernat a rychleji se vysuší. A nezralé ovoce vám v lednici “nedojde”, ale může se změnit i jeho chuť.

 

  • Některé potraviny není vhodné uchovávat v lednici. Víte, které to jsou?

 

Většina z vás to jistě dobře ví, ale jen tak pro připomenutí tu patří brambory. Těm se v lednici mění škrob na cukr a pak jsou příliš sladké. Do ledničky nepatří ani cibule a ani tam nedáváme med, arašídové máslo či nutelu, protože postupně ztrácí chuť a taky se vám budou hůře roztírat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies