Ultrazvuk - jdete na něj poprvé?

Už se nemůžete dočkat, až půjdete k doktorovi na ultrazvuk, abyste si mohli užít alespoň kratičký pohled na své děťátko? Víte, co je to ultrazvuk a jak vlastně funguje?

Ultrazvuk - jdete na něj poprvé?

 

Těhotenský ultrazvuk

 

Tato vyšetřovací metoda pomáhá lékařům zjistit průběh těhotenství. Jedná se o akustické vlnění (zvuk), který má frekvenci cca 20 kHz, což je nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha. Objev ultrazvukové diagnostiky byl v porodnictví jeden z největších objevů. A máme tím na mysli objev nejen minulého století,

 

Jak probíhá ultrazvukové vyšetření?

 

  • Nejprve se na pokožku ženy nanese speciální gel, jenž umožňuje přenos ultrazvukových vln.
  • Poté lékař pomocí sondy, která vysílá ultrazvukové vlny, opatrně přiloží k tělu ženy a kontrolují průběh těhotenství. Ultrazvukové vlny prostupují tkání a v závislosti na dané struktuře v těle se různým způsobem vracejí zpět k sondě. Sonda je napojená na monitor kabelem, pomocí kterého se informace z dělohy zpracují a vytvoří tak lidským okem vnímatelný obraz.
  • Nejčastěji se používá 2D obraz. Jedná se o řez tělem v rovině. Existují ale i přístroje, které umožňují i 3D a 4D obraz. Díky tomu vám přístroj může poskytnout mnohem reálnější pohled na plod v děloze. 4D ultrazvuk umí zachytit dokonce trojrozměrné obrazy miminka v reálném čase, tedy i když se hýbe.

 

Vývoj ultrazvukové diagnostiky

 

Dnes si těhotné ženy mohou užít tento luxus, který jim poskytuje větší kontrolu nad probíhajícím těhotenstvím. V kvalifikovaných a zkušených rukou se ultrazvuk stává nenahraditelným, cenným a bezpečným pomocníkem. V minulosti to měly těhotné ženy těžké.

 

V 70. letech minulého století byla nejen pro nastávající matky, ale i pro porodníky ultrazvuková diagnostika pouhým sci-fi. Do 18. století se těhotné ženy prakticky nevyšetřovaly a to za svůj život prodělaly až 15 porodů. S průmyslovou revolucí a také díky emancipaci žen mohly porodní báby i lékaři mnohem lépe provádět kontroly těhotných.

 

Museli si ale vystačit pouze se zkušenou a vzdělanou hlavou, šikovnými ručičkami a stetoskopem, což bylo naslouchátko trychtýřovitého tvaru. Sloužilo k poslechu srdíčka plodu. Pak už se jen orientovali podle velikosti bříška, které se měřilo pomocí obyčejného krejčovského metru.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies