Unikátní solné doly Wieliczka

Vidět alespoň jednou v životě polské solné doly Wieliczka je zážitkem na celý život. Dosahují hloubky 327 metrů, zahrnují více než tři sta kilometrů chodeb a ze soli jsou zde vytesány nejen překrásné sály, ale i sochy a umělecká díla.

Solné doly Wieliczka v Polsku

Kde najdete solné doly Wieliczka

Solné doly Wieliczka (polsky Kopalnia soli Wieliczka) najdete asi 10 km jihovýchodně od Krakova, takže lze výlet spojit i s návštěvou tohoto překrásného města (o Krakově jsme psali v článku ZDE).

Wieliczka a pozoruhodná fakta

Sůl se ve Wieliczce těžila již od poloviny 13. století, zpočátku však jen vařením solanky ze sollných pramenů. Po vyčerpání zásob předkové hledali sůl hlouběji pod zemí, začali kopat chodby, aby se k blokům kamenné soli dostali. Tak začal vznikat pozoruhodný svět solných chodeb. Během 700 let se podařilo vykutat více než tři sta kilometrů chodeb (z nichž veřejnosti jsou přístupné jen 2%) s devíti patry a třemi tisíci komor. Nejhlubší šachty jsou uloženy 327 metrů pod zemí!

Kutat se zde přestalo až v 21. století, dnes se zde kromě prohlídek konají také nejůrznější kulturní a sportovní akce. Wieliczka je právem zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Solné doly jako lázně

Solné doly Wieliczka jsou ale unikátní nejen svou velikostí a krásou, ale i léčebnými účinky. Celoročně konstantní teplota (14 ºC) a specifické klima napomáhá zejména při nemocích horních cest dýchacích. Některé části dolu jsou proto vyhrazeny jakožto lázně či léčebny.

O kouzlu Wieliczky se přijeli přesvědčit i mnohé významné osobnosti jako je například císař František Josef I., Mikuláš Koperník nebo Johan Wolfgang Goethe.

Co vás čeká na prohlídce

Už na začátku trasy poznáte, že vás čeká něco jedinečného. Z točitých schodů totiž scházíte dolů nekonečně dlouho. Zdlouhavý sestup ale stojí za námahu. Vypovídá o tom i počet návštěvníků, kteří do Wieliczky každoročně zavítají - tím číslem je neuvěřitelný milión. Pokud se chcete vyhnout čekání, zavítejte do města již brzy ráno anebo v jiném ročním období než je léto, kdy bývá návštěvnost nejvyšší.

Z prohlídek doporučujeme 3,5 kilometrů dlouhou trasu základní, která vede přes dvacet komor propojených chodbami a trvá dvě hodiny. V komorách se můžete kochat solnými sochami králů, bojovníků, patronů, ale i trpaslíků. Nejvíce vás ale bezesporu uchvátí kaple svaté Kingy, což je obrovský sál s obrazy, plastiky a reliéfy, mezi nimiž najdete i Poslední večeři Leonarda da Vinciho. Dokonce i majestátní, nádherně zpracované lustry, jsou vyrobeny z křišťálů soli.

Otevírací doba a cena

Kopalnia soli Wieliczka je v letní sezóně (1. 5. – 1. 10.) otevřena od 7:30 do 19:30, mimo sezónu (2. 11. – 31. 4) je otevírací doba kratší, od 8 do 17 h. Cena za prohlídku základní trasy v polském jazyce vás vyjde na 50 zlotých, což je okolo 300 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies