Uzavřete se sebou čtyři dohody

Existuje návod na šťastný a harmonický život? Ano! Tajemství, jak bez psychické či fyzické újmy přežít v dnešní společnosti, vám nyní budou odkryta. Jak s těmito informacemi naložíte, je už jen na vás.

Prsty držící čtyřlístek

Nehřešte slovem

Tyto dohody vycházejí z moudrosti starých Toltéků, které do knihy Čtyři dohody sepsal Don Miguel Ruiz. Za potřebí je silná vůle a uvědomění si potřeby něco změnit. První dohoda „Nehřešte slovem“ je zároveň nejdůležitější a nejtěžší dohodou z hlediska jejího dodržování. Říkáte si, co má na tom být těžkého? Zní to jednoduše, ale věřte, že skrývá obrovskou sílu a moc, která je velmi silným soupeřem vašeho odhodlání. Právě slovem vše vyjevíme, naše úmysly, city, potřeby a sny. Slovo má neomezenou sílu, je nejmocnějším nástrojem, který jako lid máme. Je to kouzelný nástroj, který stejně jako má meč dvě ostří, dokáže i naše slovo vytvořit ten nejkrásnější sen, anebo vše okolo nás zničit. Proto si dávejme pozor na sílu našich slov!

Neberte si nic osobně

Další tři dohody vyplývají z dohody první. Druhá zní: "Neberte si nic osobně, ať už se kolem vás děje cokoliv!" Osobní důležitost neboli braní věcí osobně, je maximální výraz sobectví, protože vychází z domněnky, že všechno se týká „nás“. Ačkoliv za to my v podstatě nemůžeme, poněvadž jsme se naučili brát všechno osobně během naší výchovy. Ta nás učí, že za všechno jsme zodpovědní my, my, a vždy jen my! Ale to je omyl. Nic, co ostatní lidé dělají, nedělají kvůli nám, ale kvůli sobě. I když se nějaká situace jeví jako osobní, například nás jiní přímo urážejí, i tehdy to nemá s námi nic společného. Takový člověk se jen zabývá vlastními pocity a názory. Nám se pokouší poslat jed a budeme-li si to brát osobně, pak spolkneme všechno jejich emocionální svinstvo, a to se pak stane naším svinstvem. Jestliže dokážeme dodržet tuto dohodu, staneme se imunními i uprostřed pekla.

Nevytvářejte si žádné domněnky

Máme sklon vytvářet si o všem domněnky? Problém s jejich vytvářením je především v tom, že věříme v jejich pravdivost. Přísahali bychom na to, že jsou skutečné. Znáte ten pocit, že ano? Vytvoříme si domněnky o tom, co jiní lidé říkají či dělají, bereme to osobně, a pak je obviňujeme a reagujeme tak, že svými slovy vysíláme jed. Kdykoliv, když si vytváříme domněnky, značí to problém. Vytvoříme si nějakou domněnku, špatně ji pochopíme, vezmeme ji osobně a skončí to tak, že z ničeho se stane drama s velkým D. Veškerý smutek a dramata našeho života vychází z vytváření domněnek a braní si věcí osobně. Pamatujme, že vždy je lepší klást otázky, než si vytvářet domněnky, jenž nás předurčují k utrpení.

Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete

Tak zní poslední dohoda, která umožní předešlým třem, aby se staly hluboce zakořeněným návykem našeho budoucího života. Pojednává o vykonávání prvních tří dohod. Dělejme vše, jak nejlépe dovedeme – a to za všech okolností. Nezáleží na tom, zda jsme nemocní nebo unavení, protože děláme-li vždy vše, jak nejlépe dovedeme, neexistuje způsob, jak bychom to mohli posuzovat. A pokud sami sebe neposuzujeme, neexistuje důvod, proč bychom měli trpět vinou a trestat se. Člověk tady není proto, aby obětoval svou radost nebo život, ale proto aby žil, miloval a byl šťastný. Na ničem jiném nezáleží…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies