Jezte hlavně tepelně upravené potraviny a my vám poradíme, které vás nejvíce zahřejí. Umí totiž skvěle rozproudit krev, čímž se zvýší horkost v těle. Říkáme jim zahřívací potraviny. Když si zvolíte ty správné, tak ve vás nejen rozproudí krev, ale navíc dodají spoustu energie a sníží i vaši chuť na sladké.
Zahřívací potraviny
- Polévky
- Koření - čím ostřejší, tím lépe (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, hřebíček, kmín, fenykl a další)
- Maso - především jehněčí, husa, kachna a z ryb třeba losos
- Sýr - dejte však přednost plísňovým sýrům nebo také kozímu a ovčímu
- Sušené ovoce - datle, fíky, meruňky
- Zelenina - česnek, pórek, křen, chřest, chilli papričky
- Nápoje - alkohol (hlavně červené a rýžové víno), káva, černý a zázvorový čaj, kakao
- Máslo a ostatní tuky
- Vejce
- Ovesná kaše, jáhly, pohanka, sója
- Slunečnicová semínka, vlašské ořechy
- Celozrnné potraviny
V zimě byste měli nevařenou stravu konzumovat spíše výjimečně
Ideálním jídlem v zimním období je silný vývar či polévka s luštěninami. Můžete si dopřát i tučnější maso - jako například husu nebo kachnu. Zelený čaj má ochlazující účinky, raději jej vyměňte za černý. Stejně tak zkuste vyměnit bílé víno za červené.
Některé osoby by však při konzumaci zahřívacích potravin měli dbát zvýšené opatrnosti
Zvláště by si měli dávat pozor ti, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem, prodělali mrtvici nebo je trápí migrény či noční pocení a nespavost. Dále se to týká lidí, jenž trpí hyperaktivitou a také zvýšenou nervozitou. Ti by tyto potraviny neměli konzumovat příliš často a už vůbec ne ve větší míře.
Diskuze