Váží sval více než-li tuk?

Určitě jste již slyšeli, že tuky váží méně než svaly. Proč tomu tak je a jak je vůbec možné, že člověk, který sportuje má vyšší hmotnost než člověk obézní? To vše se dozvíte v následujících řádcích...

Žena s hlavou opřenou o ruku

Lidé často říkají, že hmotnost svalů je větší než hmotnost tuku, ano je to tak. Rozdíl v hmotnostech muže či ženy s beztvarou postavou a zarytého sportovce lze přisoudit rozdílu v hustotách (měrných objemech) svalů a tělesného tuku.

Svaly versus tuk

Svalová tkáň totiž váží na jednotku objemu více než tuk. Hustota svalů se pohybuje od 1.1 g/cm3, zatímco hustota tělesného tuku je přibližně 0.9 g/cm3. Protože svaly váží na jednotku objemu více než tuk, měření obezity známé jako Body Mass Index (BMI) dává proto v některých případech chybné hodnoty.

Chybné hodnoty BMI?

BMI je pouze poměr mezi hmotností a výškou, což nebere v úvahu složení organismu. Je-li vaše BMI přes 25, máte nadváhu, je-li přes 30, nastává obezita. Měření BMI jsou omezena - není rozhodující složení těla, ale pouze výška a váha, což může vést k chybným hodnotám a pohledu na tloušťku.

Proč je tolik těžké zbavit se tělesného tuku?

Tělesný tuk je nejbohatším zdrojem energie a tělo energii přechovává právě ve formě tuku - v každém gramu tuku je až 9 kcal (uložené sacharidy poskytují pouze 4 cal/g, bílkoviny většinou jako zdroj energie využívány nejsou - slouží pro stavbu svalů a jiných tkání).
Chcete-li se zbavit jen 0.5 kg tuku, musíte spálit navíc 3500 kcal - nejlepší je kombinace méně jíst a více sportovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies