Věděli jste, že ... ? Kousek anatomie člověka

Naše tělo je opravdu zázračný stroj a to co někdy dokáže, je skoro až neuvěřitelné. Víte třeba, jakou rychlostí rostou naše nehty, nebo kolik váží naše kosti a co teprve náš žaludek …
Nohy běžící osoby

Žaludek

Věděli jste, že se do žaludku vejde zhruba 1,3 litrů potravy? A jestliže se budete hodně snažit a Váš žaludek je dostatečně „vytrénovaný“ , vejde se do něj až 8 litrů.


Když už jsme u toho žaludku. Věděli jste, že například s chlebem si poradí až za 3 hodiny? A co teprve tuky, s těmi se musí trápit až dlouhých 8 hodin. Aby toto zvládl, potřebuje přes 1,5 litrů žaludečních šťáv.

Oči

Naše oči zase tak náročné nejsou. Věděli jste, že jim stačí pouhý 1 centilitr slz denně? Toto množství je zcela dostačující k tomu, aby zůstaly celý den vlhké a abychom mohli otvírat a zavírat víčka.


Lidské oko měří přibližně 2,5 cm a jeho hmotnost činí kolem 7 gramů, ale i přes tyto malé údaje dohlédne na vzdálenost 27 km (samozřejmě zdravé oko a vzdušnou čarou).

Kosti

Určitě jste někdy zažili člověka plnějších tvarů, který tvrdil, že nemá nadváhu, ale jen těžké kosti. Ale to je nesmysl, protože lidské kosti neváží více než 17 kg.


Věděli jste, že dítě má více kostí než dospělý? Přibližně 300. Postupně ale atrofují, a tak má dospělý člověk “jen“ 198 až 215 kostí.

Nehty

A co naše nehty. Věděli jste, že nám za den povyrostou o 0,15 mm. Měsíčně to dělá 4,5 mm, což znamená, že za tři měsíce se nám obnoví celé nehty. Bylo dokonce spočítáno, že za rok nám naroste 65 nových nehtů a za celý život jich spotřebujeme dokonce 5000.


Nehty nám rostou rychleji před den než v noci a rychleji během období dešťů než suchých dní. Nejrychleji pak rostou na prsteníčcích a prostředníčcích, nejpomaleji na palcích. Nehty na rukou rostou skoro dvakrát rychleji než na nohou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies