Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Veganství - být či nebýt veganem?

Vegani a vegetariáni ze své stravy vynechávají maso. Ale i mezi těmito dvěma skupinami existují rozdíly. Jak to tedy mají vegani? A je tento způsob života opravdu vhodný pro všechny?

Veganství - být či nebýt veganem?

 

Mezi vegany a vegetariány jsou jisté rozdíly

 

Neznáme přesný počet veganů, protože se tento údaj velmi špatně získává. Pokud bychom ale toto číslo měli odhadnout, mluvili bychom o milionech lidí na celém světě. Nejde v něm jen o úpravu jídelníčku. Jedná se spíše o styl života. Vegani jedí jen rostlinnou stravu, ale navíc se chovají “vegansky” i v jiných oblastech života.

 

Veganství zcela odmítá jakékoli živočišné složky v potravě, avšak živočišné složky nesmí být ani v kosmetice, oblečení, prostředcích pro domácnost a podobně. Žádný vegan by si ani nekoupil nic, co je testováno na zvířatech. Veganství také zavrhnuje vykořisťování jiných živých tvorů. Vegani prostě chtějí žít kvalitní život a to bez používání rituálů, které jsou spojené s neetickým zneužíváním zvířat.

 

Pro vegany neexistuje žádné morální ospravedlnění toho, jak se jiní lidé chovají ke zvířatům. Nechápou, jak tyto rituály mohou být tak zakořeněny v této konzumní společnosti. Vegetariáni nemění svůj styl života, mění pouze jídelníček, ze kterého odmítají jedině maso. Vegani jsou tedy lidé, kteří chtějí žít tak, aby nezneužívali zvířata jakoukoliv formou.

 

 

Co tedy vegani jedí a čemu se musí vyhýbat?

 

Vegani nemůžou jíst maso (ani ryby), mléčné produkty, vajíčka, med, želatinu a další produkty, které tyto suroviny obsahují. Dávají si i pozor na živočišná éčka obsažená v potravinách. Existuje jich obrovské množství, ale vyjmenujeme si jen ty nejčastější z nich.

 

  • Včelí vosk (E901) - vyrábí se z pláství hned po odebrání medu
  • Šelak (E904) - přírodní polymer, který se získává z hmyzích výměšků
  • Laktitol (E966) - nachází se v mléčném cukru
  • Karmín (E120) - červené barvivo, které je vyráběno drcením hmyzu
  • Lanolin (E913) - vosk, který se získá z ovčí vlny
  • Lysozym (E1105) - získáme ho z vaječných bílků
  • Jedlý fosfát (E542) - vyrábí jej ze zvířecích kostí

 

Vegani tedy mohou jíst všechno ovoce i zeleninu, luštěniny, obiloviny, sójové produkty (tempeh, tofu a jiné) a byliny a koření. Dále mohou konzumovat většinu druhů těstovin a pečiva, které neobsahují vajíčka ani jiné mléčné produkty. Mohou jíst semínka, oříšky i všechny rostlinné oleje - kokosový, slunečnicový, řepkový, lněný a další. Vegani také jedí kuskus, mouku mohou taky, ale co se týče cukru, tak používají raději nerafinovaný či sladový.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů