Velehrad - poutní místo

Pokud hledáte na výlet místo plné energie, duchovní síly a poznání, poutní město Velehrad je určeno právě pro vás. Síla cyrilometodějské minulosti a rozsáhlá klášterní architektura dává tomuto místu obrovský náboj.
Velehrad na Moravě

Velehrad – fakta a historie

Obec Velehrad se nachází 7 km od Uherského Hradiště – v jedné z nejmalebnějších částí Slovácka. Jedná se o velmi významné duchovní místo, konají se zde církevní pouťe a oslavy. Charakter obce je úzce spojen s cisterciáckým klášterem, který byl ovšem zrušen v roce 1784. Až v roce 1890 došlo k obnovení kláštera řádem Tovaryšstva Ježíšova. Jezuité zde působili do roku 1950, znovu se vrátili počátkem 90. let minulého století.

Velehrad – církevní památky

  • Komplex kláštera s bazilikou Nanebevzetí P. Marie a sv. Cyrila a Metoděje

Nejvýznamnější památka této obce se pyšní uměleckým skvostem – barokními varhanami z poloviny 18. století. Interiér baziliky je vyzdoben hodnotnými obrazy. Historie chrámu sahá až do dob příchodu Cyrila a Metoděje.
  • Kaple sv. Cyrila a Metoděje (lidově zvaná Cyrilka)

ze 13. století.

  • Sochy sv. Bernarda a sv. Luitgardy

vytvořené roku 1767 Ondřejem Schweiglem.


Proti západní bráně stojí sousoší sv. Rozalie se sloupem P. Marie, který nechali vystavět velehradští obyvatelé jako poděkování Panně Marii za odvrácení morových ran.

Navštívit můžete také lapidárium a podzemní baziliku, kde se dozvíte více z historie Velehradu.

Velehrad - akce

Dny lidí dobré vůle

Každoročně se konají na Velehradě oslavy státního svátku u příležitosti Dne slovanských věrozvěstů, jejichž cílem je spojit všchny lidi dobré vůle (bez rozdílu národnosti, politického přesvědčení nebo náboženského vyznání). Projekt, jehož vrcholem je Večer lidí dobré vůle, poukazuje jak na hodnoty židokřesťanské kultury, tak na působení svatých Cyrila a Metoděje v našem geografickém prostoru i na vznik české vzdělanosti a státnosti.
Na Velehradě se celoročně konají nejrůznější poutě. Nejvýznamnější je právě Cyrilometodějská pouť.

Velehrad - zajímavosti

U příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje v r. 1985 věnoval papež Jan Pavel II. bazilice Zlatou růži. Tuto poctu obdrželo jen několik křesťanských chrámů na světě. Dne 22. dubna 1990 se zde uskutečnila návštěva hlavy římskokatolické církve papeže Jana Pavla II. Památkou na tuto událost je kříž s jeho znakem stojící na nádvoří před bazilikou.

Místem prochází Cyklostezka velkomoravské poutní cesty Velehrad. Pokud cestujete na kole, je toto místo krásnou zastávkou.
  • Zapomeňte na chvíli na hektický život a zamyslete se nad lidskou existencí. Právě Velehrad vám může být velkou inspirací.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies