Velikonoce – co možná nevíte

Myslíte si, že o jarních svátcích víte úplně všechno? Třeba vám ještě nějaká maličkost uniká. Proč slovo Velikonoce, odkud pocházejí velikonoční tradice, a víte, že ve středověku byla pomlázka zábavou pouze pro dospělé?

Velikonoční vajíčka v košíku

Velikonoční tajemství

Slovo Velikonoce pochází ze spojení velká noc, tedy noc, kdy Ježíš vstal z mrtvých. Odkud se k nám dostalo barvení vajec? Původně jde o velikonoční zvyk s keltskými kořeny. Keltové barvili vejce, ta byla symbolem plodnosti.

A proč byly Velikonoce nemravné? Ve středověku se pomlázce opravdu věnovali pouze dospělí lidé. Ženy totiž ve středověku nenosily spodní prádlo, pánové jim tedy vyhrnovali suknice, kam jen to šlo a vypláceli je na holou.

Od středy do pondělí

Šest dní plných zvyků, které se pojí s Velikonocemi. Svátky jara začínají ve středu a končí na Velikonoční pondělí. Víte, jaký zvyk ke konkrétnímu dni patří?

Škaredá středa

Středa před Božím hodem velikonočním se nazývala různě, říkalo se jí Černá středa nebo Sazometná středa, protože se vymetaly komíny. Nejčastěji se setkáváme se Škaredou středou. Tradice říká, že se nesmíme škaredit a mračit, jinak se budeme mračit po všechny středy v roce.

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek měly hospodyně plné ruce práce. Vstávaly brzy ráno, aby před východem slunce zametly celý dům. Smetí pak odnesly na křižovatku cest, aby se v domě nedařilo blechám. Na Zelený čtvrtek se s nikým nehádejte a nic si nepůjčujte. Pokud se tradice budete držet, vyhnou se vám všechny spory obloukem a budete mít plnou peněženku peněz.

Velký pátek

I v pátek bylo třeba vstanout před východem slunce a zajít se umýt do potoka, lidé se tak chránili před nemocemi. Na Velký pátek se nesmělo nic půjčovat, nepracovalo se se zemí a nepralo se prádlo.

Bílá sobota

Na Bílou sobotu se lidé starali o úrodnost polí. Na pole kladli křížky z ohořelých dřívek a sypali na louky popel z posvěceného ohně. V sobotu se ovšem především uklízelo, bílilo a připravovalo se vše na slavnost Vzkříšení. Na řadu přišlo také pečení mazanců a velikonočních beránků.

Boží hod velikonoční

Tento den patřil beránkům, mazancům, chlebu, vínu a vejcím. Jídlo se světilo.

Velikonoční pondělí

Tradice velikonočního pondělí se drží dodnes. Chodí se hodovat. Kluci si ručně vyráběli pomlázku a obcházeli domy, kde na ně čekala děvčata. V každém domě dostali malovaná vajíčka, často i něco ostřejšího k pití.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies