Velikonoce v zahraničí - v čem se liší?

Velikonoce jsou u nás zásadním svátkem, kdy se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíš Krista. Tento křesťanský svátek se ale rozšířil také mimo vliv církve a tito nevěřící viděli Velikonoce jako oslavování jara, vítání teplejších a slunnějších dní a také to chápali jako probouzení přírody opět k životu.  Ale jak se tento svátek slaví ve Francii nebo v Rusku? A jak slaví Velikonoce v dalších zemích?

Čtyři žluté kuřátka s vejcem

Jakou formou se Velikonoce oslavují v zahraničí?

 

Pro příklad uveďme Francii. Každý den lákají kostely všechny své věřící, aby se zúčastnili mše. Ale jedinou výjimkou kdy kostelní zvony utichnou jsou právě svátky Velikonoc. Je to taková tradice, kdy podle pověsti se zvony odebraly do Říma, kde jim bude požehnáno a na cestě zpátky, když přelétají nad Francií, tak z těch zvonů padají různé dobroty (čokoládová vajíčka, kuřátka, zajíčci, …) pro děti, které nezlobily, a odpoledne tedy všechny děti vybíhají na zahrady a sbírají svou sladkou odměnu.

 

V Itálii než hospodyňky dokončí velikonoční výzdobu, musí jít za knězem posvětit vajíčka a pak je doma rozmístí na jídelní stůl co nejblíže k lahodným pokrmům. V Irsku snídají právě velikonoční vajíčka, neboť se tím doporučuje uzavřít dny půstu. A pokud by někdo chtěl ochutnat jejich tradiční velikonoční koláč, musí se obětovat a všem zatančit. Z Velké Británie a USA pramení nádherný zvyk zajíčka, který šikovně poztrácí (schová) velikonoční nadílku a děti ji chodí hledat. V Rusku třeba nenajdete tradiční pomlázku, kterou chodí chlapci vymrskat děvčata, a také se tu jí především pokrmy ze studené kuchyně. Teplá jídla a ryby nejsou povoleny.

 

Norsko a Finsko jsou země, kde to slaví jiným způsobem. Finské děti chodí koledovat v maskách čarodějnic a v Norsku je běžné, že pro čtenáře jsou v novinách publikovány detektivní příběhy a články, ve kterých mají čtenáři najít viníka. V televizích také můžete vidět filmy a seriály s vražednou tématikou. U našich sousedů na Slovensku jsou tyto svátky tradičně pojaty podobně jako u nás. Hoduje se, děvčata se polévají vodou a mrskají korbáčem z vrbového proutí. Za to “mrskání” děvčata nakonec chlapce odmění vajíčkem, ale pouze v případě, kdy chlapci řeknou i nějakou velikonoční básničku.

 

V Maďarsku jde o podobné dodržování zvyků jako u nás a na Slovensku, ale tady se můžete setkat také s tím, že kromě polévání vodou, stříkají děvčata různými parfémy a kromě vajíček za odměnu dostanou i koláč a alkohol. Ručně vyráběná slaměná hnízda se schovávají v domech či zahradách v Německu. Ukrývají se v nich zajíčci, vajíčka a jiné sladké odměny, pro ty co ji najdou. Kromě hnízd se můžou podobně vytvořit i “velikonoční stromy”, jenž jsou ověšené různými dekoracemi a dobrotami.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies