Dieta = očista organismu
V těchto dnech budete konzumovat potraviny, které nebudou vaše tělo zbytečně zatěžovat, hlavně spoustu ovoce a zeleniny. Kromě toho bude třeba pít dostatečné množství tekutin, aby se tělo pročistilo odplavením odpadních produktů a odbouraných látek. Navíc budete-li hodně pít, nebudete mít takový hlad a sníte toho celkově méně. Nejvhodnějšími nápoji jsou čistá nebo minerální voda, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, ovocný a zelený čaj.
Pohyb - nedílná součást hubnutí
Sport přispěje k tomu, že vydáte více energie, zpevníte si postavu a navíc se při něm vyplavuje „hormon štěstí“ - endorfin. Ideální je rovnoměrný pohyb při pulzu pod 130/min, tak se spálí nejvíce tuků. Během víkendu můžete vyzkoušet i jógu, popř. její variantu - powerjógu, která je intenzivnější a má sportovnější charakter.
Vypadám tak, jak se vnímám
Zkuste hubnout i myšlením neboli autosugescí. Naše vědomí, to, jak sami sebe vnímáme, ovlivňuje i pohled jiných lidí na nás. Pokud se cítíme tlustí a neforemní, bude nás tak vidět i naše okolí. Změňte tedy vnímání sama sebe. Představujte si sama sebe jako štíhlou, jak byste se chtěla oblékat, jaké aktivity podnikat. Nechte si vyrýt hmotnost, které chcete dosáhnout, na přívěsek nebo náramek, abyste ji měla neustále na očích. Víkendovou dietu neodkládejte až na příští víkend, začněte hned teď!
Tipy na víkendové diety - chutné recepty
Snídaně
Ovocné müsli: upražené ovesné vločky /1lžíce/ smícháme s nastrouhanými ořechy /1lžíce/ + 1 nakrájeným pomerančem a banánem, kousek červené papriky, 2 lžíce nízkotučného tvarohu, sůl, pepř, 1 sezamový knackebrot
Lososový toast: 25 g uzeného lososa smícháme se 2 lžícemi netučného sýra, koprem, solí, pepřem, namažeme na 1celozrnný toast + 1 malé jablko, 1 kiwi, 1 pomeranč Meloun s kokosem: 1/2 cukrového melounu nakrájeného na kostky, 1 lžička strouhaného kokosu, 150 ml kefíru, čerstvá máta. Vše smícháme a necháme vychladit.
Oběd
Těstovinová omeleta se zeleninou: 75 g celozrnných těstovin, sůl, 1 pórek, kousek červené papriky, 1 rajče, 1 cuketa, 4 žampiony, 1 vejce, pepř, 1 lžička olivového oleje, hrst řeřichy. Těstoviny uvaříme, mezitím nakrájíme zeleninu. Na pánvi orestujeme zeleninu, přidáme uvařené těstoviny a zalijeme rozšlehanými vejci. Nakonec posypeme řeřichou.
Letní eintopf: 2 středně velké brambory, 2 mrkve, 200 g zelených fazolek, 2 rajčata, 1 pórek, bobkový list, tymián, 400 ml zeleninového bujónu, 100 g kuřecích prsíček, sůl, pepř. Zeleninu nakrájíme a spolu s kořením povaříme ve vývaru. Po 5 minutách přidáme na proužky nakrájená prsíčka a vaříme dalších 10 minut.
Večeře
Těstovinová omeleta s liškami: 50 g celozrnných širokých nudlí, 200 g lišek, 3 sušená rajčata, 50 g rukoly /rokety/, 1 šalotka, lžička olivového oleje, sůl, pepř. Nudle uvaříme, rajčata, lišky a šalotku nasekáme a restujeme 4 minuty na pánvi. Smícháme s nudlemi a nahrubo nasekanou rukolou.
Gratinovaná treska: 50 g celozrnné rýže basmati, sůl, rajče, 300 g listového špenátu, pepř, muškátový oříšek, 1/2 citronu, 200 g tresky, 1 lžíce nastrouhaného parmazánu. Orestovaný špenát vložíme do pekáče, poklademe plátky rajčete a citronu, na to položíme okořeněnou tresku. Vše posypeme parmazánem a zapékáme 15 minut při 200°C. Jako přílohu podáváme rýži.
Diskuze