Víno - jak vybírat

Víno patří k nápojům, které mají své zasvěcené ochutnávače, příznivce a milovníky, ale jak si správně vybrat mezi tolika druhy? Navíc každá příležitost vyžaduje jiný výběr vína.
Víno nalité do sklenice

Víno – jak vybírat

Jak vybrat správné víno a přitom nezruinovat peněženku, nebo naopak nevzít příliš nekvalitní víno? Ačkoli Češi víno milují,  málokdo z nich tuší, že víno prodlužuje život.

Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního?

V supermarketu narazíte na spoustu vín, ale nečekejte žádné vinařské speciální archivní kousky. Pořídit ale můžete za slušnou cenu kvalitní víno. Pokud toužíte po reprezentativní láhvi a jedinečném vínu, nechte si poradit ve specializované vinotéce. Vybírat víno jen podle vzhledu, tvaru láhve a vinět je zavádějící, protože se jedná především o upoutání zákazníka. Naopak jemná viněta a střídmá láhev bývají obalem pro kvalitnější vína.

Víno – dražší, nebo levnější víno?

Ne vždy značí, že dražší víno je zárukou kvality. I malí výrobci se snaží nasadit nižší ceny, aby se prosadili na trhu. Jejich vína mohou být také vynikající. Dražší jsou vína, která jsou z vinařsky významných regionů, od renomovaných výrobců a jedná se o vybrané ročníky. Víno pro vaše chutě pořídíte od sto padesáti korun výše. Po levnějším vínu můžete mít pěknou kocovinu...

Víno – láhev, nebo sudové víno?

Sudová vína jsou určená pro přímou spotřebu, nenechávají se dlouho zrát a nejsou vhodná k dlouhodobějšímu skladování. Víno v láhvi bývá proto kvalitnější.

Víno a degustace

Pokud si např. objednáte víno ve stylové restauraci obvykle vám nechá číšník víno degustovat. Tímto způsobem si ověřujete hlavně to, zda chuť nápoje nezničily bakterie či poškozený korek. Vínu také vadí, když láhev zůstane dlouho otevřená. Přičichněte ke sklenici s vínem, prohlédněte si, jestli není kalné, upijte malý doušek a převalte na jazyku. Pokud je tekutina cítit zatuchlinou nebo zapáchá, požádejte číšníka, aby otevřel jinou láhev.

Víno a barva

Vybírat můžete buď z bílého vína, růžového nebo červeného. Znáte ta pravá afrodiziaka? Bílé víno se ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Růžové víno se vyrábí bez nakvašení. Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. Červená vína obsahují také léčivou látku resveratrol, který se v bílém víně nevyskytuje.

Víno a obsah cukru

Podle obsahu zbytkového cukru rozlišujeme jednotlivé druhy vín. Nejmenší podíl má víno suché a polosuché. Vyšší podíl cukru obsahují vína polosladká a sladká.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies