Vitamín A

U dětí je nedostatek vitamínu A odpovědný za ochudobnění pohlavního zrání -zmenšení mužskosti -ženskosti. Proč je vitamín A (beta-karoten) pro člověka tak důležitý? Vitamín A, betakaroten a celá skupina vitamínů A, prospěšnost složení, dávkování...
Žena v červeném oblečení a s rohy na hlavě

Vitamín A a karotenoidy

  • dehydroretinol
  • retinol
  • provitamíny A
  • karoten (betakaroten)
  • karotin
  • kryptoxantin

Převod jednotek a ekvivalent provitaminu A

1 RE (retinol ekvivalent)

=

1 mikrogram retinolu

1 mikrogram retinolu

=

6 mikrogramů beta-karotenu

6 mikrogramů beta-karotenu

=

12 mikrogramů směsi ostatních karotenů

IU = 1 m. j. (mezinárodní jednotka)

=

0,3 mikrogramů retinolu

0,3 mikrogramů retinolu

=

0,3 RE

1 RE

 

3,33 IU

1 mg

 

3 300 IU

 

Vitamín A a chemické složení

Vitamín A je skupina látek, které mají podobné chemické složení a stejný mechanismus působení. Nejdůležitější z nich je retinol (vitamin A1). Má největší vitamínovou aktivitu a používá se k vyjádření účinnosti ostatních derivátů.

Vitamín A - skupina vitamínů A - účinnost

  • retinyl aldehyd (retinal) a metylester retinolu mají účinnost 100%
  • kyselina retinová 66%
  • beta-karoten 50%
  • 3-dehydroretinol (vitamín A2) 40%
  • alfa- - karoten 25%
  • gama-karoten 15%
  • kryptoxanthin 27%
  • neobeta-karoten 19%

Retinol a retinal se mohou oxidací a redukcí navzájem přeměňovat. Vitamin A existuje v různých stereoisomerních formách (cis, trans), nachází se pouze v živočišných tkáních. Prekurzory vitamínu A jsou provitamíny nazývané karotenoidy. Analogy kyseliny retinové se nazývají retinoidy. Retinal (v konfiguraci cis) je součástí fotosenzitivních pigmentů sítnice. Vzniká z retinolu činností alkohol-dehydrogenasy. Vazbou retinalu s opsinem vzniká rhodopsin. Dále je vitamín A důležitý pro integritu epiteliálních povrchů celého organizmu, kde reguluje proliferaci a diferenciaci buněk. Dříve nazývaný faktor A se stal vitamínem počátkem století, když ve dvacátých letech biochemik E. V. McCollum zjistil, že v tuku rozpustná substance, získaná z tresčích jater nebo obsažená ve vaječném žloutku nebo másle, má schopnost podporovat růst laboratorních zvířat. Později se ukázalo, že podobnou substanci mají některé zeleniny, zelí a špenát. Jednalo se však o rozdílnou formu. Dnes mimořádný a důležitý vitamín A určuje biologickou aktivitu skupiny sloučenin: retinolu, retinaldehydu a kyseliny retinolové. Vitamín A je rozpustný v tucích.

Vstřebání vitamínu A

Vitamín a se vstřebává trávicí trubicí. V organizmu je uskladnitelný, proto není nutné se starat o jeho každodenní příjem. Vyskytuje se ve dvou formách:

  • aktivní forma, která se nazývá retinol (nachází se výlučně v potravinách zvířecího původu)
  • provitamín A - karoten (je obsažen v potravinách jak živočišného, tak rostlinného původu)

Vitamín A se udává v mezinárodních jednotkách (m. j. nebo UI či IU), nověji v retinolových jednotkách (RE). 1 UI odpovídá 0,3 mikrogramům vitamínu A1 nebo 0,6 mikrogramům karotenu. Je žádoucí, aby se množství vitamínu A většinou udávalo v RE. (1 RE vitamínu A znamená 1 mikrogram retinolu nebo 6 mikrogramů beta-karotenu, nebo karoten proměnitelný na 12 mikrogramů vitamínu A.

Doporučenná denní dávka vitamínu A

Doporučená denní dávka vitamínu A pro dospělé, potřebná pro prevenci vzniku nedostatku je

  • 1000 RE (= 5000 UI)
  • běžně se užívá 4000 - 6000 RE (20 000 - 30 000 UI) denně
  • doporučená minimální denní dávka pro ženy je 800 RE (= 4 000 UI)
  • běžně se však užívá 3 000 - 5 000 RE (15 000 - 25 000 UI)
  • Po dobu gravidity, pokud je matka zdráva, postačí minimální dávku zvýšit o 200 RE (= 1000 UI)
  • kojící matky potřebují navíc 400 RE (=2000 UI)
  • u těhotných a kojících matek u tohoto vitamínu raději nezvyšujeme příjem nad toto minimální nutné množství.
  • dobrou ochranou těhotných žen je také užívat betakaroten místo retinolu
  • u dětí se běžně dávkuje 1 000 - 4 000 RE (5 000 - 20 000 UI) denně
  • léčebná dávka je od 15 let věku 90 000 UI (90 000 m. j.) denně a 50 - 70 mg zinku. Tuto dávku je možné brát bez obav jeden měsíc a po 3-denní pauze vždy znovu měsíc.

Léčebné dávky vitamínu A dle nemocí

  • při nemocech zraku
  • prostaty
  • neplodnosti
  • průdušek a plic
  • infekcí sliznice

 

  • dítě ve věku 3 měsíců až 3 let - 0,6 mg/den
  • dítě ve věku 7 let - 0,8 mg/den
  • dítě ve věku 10 let a dospělý - 0,9 mg/den

Toxické účinky vitamínu A

Pokud se po několik měsíců překračuje každodenné dávka 100 000 UI (podle různých kritérií může být toxická při dlouhodobém užívání dávka 30 000 - 300 000 denně.) Stačí ovšem jeden - dva dny vynechat a hladina vitamínu A i jeho zásoba v játrech se rychle upraví. Při přestávce 72 hodin se normalizuje jakékoliv předávkování. Podobné riziko by vzniklo kdybychom několik měsíců pili denně alespoň litr mrkvové šťávy. Teprve dávku 2 - 3 litry mrkvové šťávy denně lze opravdu považovat za toxickou. Hypervitamínóze můžeme předejít také současným braním alfa-tokoferolu (hlavní forma vitamínu E) a zinku, které urychlují absorbci vitamínu A v játrech a jeho využívání. Ve spojených státech braly pokusné osoby po dobu 8 let denně 150 000 UI (150 000 m. j.) a 150 mg zinku bez jakýchkoli potíží či příznaků typických pro hypervitaminózu. Nebezpečná je situace pouze u kojenců, kde může toxické příznaky způsobit už denné dávka vyšší než 200 - 500 UI (jeden hrneček převařené nastrouhané mrkve obsahuje 15 000 UI vitamínu A!).

Projevy toxicity - předávkování vitamínem A

  • vypadávání vlasů
  • nutkání na zvracení
  • zvracení
  • průjem
  • olupování kůže
  • mlhavé vidění
  • kožní vyrážky
  • bolest kostí
  • nepravidelnost menstruace
  • únava
  • bolest hlavy
  • zvětšení jater

Mnohonásobně nenasycené mastné kyseliny spolu s karotenem pracují proti vitamínu A, pokud nejsou přítomny antioxidanty. Pokud užíváte denně 400 UI vitamínu E, je vhodné užít nejméně 10 000 UI vitamínu A.

Při užívání antikoncepčních tablet klesá potřeba vitamínu A

Pokud váš týdenní jídelníček obsahuje více různých druhů potravin bohatých na vitamín A nebo jejich větší množství, není třeba tento vitamín doplňovat. Vitamín A se nesmí užívat zároveň s minerálním olejem. Naopak přítomnost živočišného oleje či tuku nebo kokosvý olej jeho vstřebání a využití zvyšují.

Vitamín A působí nejlépe společně s komplexem vitamínů B, C, D, E, vápníkem, fosforem, zinkem a selenem.

Vitamín A chrání vitamín C před oxidací. Vstřebávání A-vitamínu ze střeva lidí, užívajících léky proti vysoké hladině cholesterolu, klesá. Proto by měli vitamín A doplňovat. Zejména při léčebných dávkách vitamínu A užívejte doplňky vždy jen 5 dnů, potom udělejte alespoň 2-denní přestávku.

Co je nutné dodržovat při užívání vitamínu A

  • při 3-týdenní kůře, udělejte alespoň 7-denní pauzu
  • vitamín A neužívejte ve velkých dávkách spolu se širokospektrálními antibiotiky
  • vitamín A neužívejte spolu s isotretinoidem, lékem proti akné
  • zinek neužívejte bez vitamínu A
  • neprovádějte těžkou fyzickou práci do 4 hodin po příjmu vitamínu A
  • vitamíny A a D nepodávejte pravidelně svému psu nebo kočce bez doporučení lékaře
  • nedostatek vitamínu A může způsobit ztrátu vitamínu C

Čím pomáhá organizmu vitamín A

  • zlepšuje šeroslepost a zrakovou slabost
  • pomáhá při léčení mnohých očních potíží
  • napomáhá tvorbě oční purpury (retinová červeň, rhodopsin)
  • je faktorem růstu a diferenciace tkání - např sekrečního epitelu
  • zvyšuje odolnost proti nákaze dýchacích cest.
  • zkracuje trvání nemocí
  • udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání
  • napomáhá odstranění stařeckých skvrn
  • urychluje růst
  • posiluje kosti
  • udržuje zdravou pleť, vlasy, zuby a dásně
  • podporuje reprodukční funkce - plodnost
  • s fosfolipidy a proteiny napomáhá udržet morfologickou a funkční jednotnost buněčných stěn, pokud se týče udržení stability lipoproteinového složení stěn buněk a regulace jejich propustnosti
  • aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, akné, impetiga, hnisajících vředů, karbunkulů a otevřených vředů
  • olej s vitamínem A ,který vymáčkneme z tobolky můžeme použít na masáž jizev
  • podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné žlázy
  • nedostatek vitamínu A provází poruchy vstřebání tuku při žlučníkových a pankreatických onemocněních

Nejdůležitější přírodní zdroje vitamínu A a jeho provitamínů

  • rybí tuk a tučné ryby (treska, sleď)
  • slávky
  • vejce
  • mléko (zejména plnotučné a smetana)
  • játra
  • tmavá zelenina
  • sladké brambory (topinambury, židovské brambory)
  • pupalkový olej
  • mrkev
  • kedlubnové listy
  • karotenový macerát
  • mladá pšeničná tráva
  • sušené meruňky
  • kapusta
  • růžičková kapusta
  • kadeřavá petržel
  • špenát
  • žluté a oranžové dýně a melouny
  • menší množství se nachází v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách, broskvích, petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu a brokolici

Významné množství se nachází také v rajčatech, churmách (churmy-kaki), mangu, papayi, rynglích, zelí, mandlích, lískových ořeších, slunečnicových semínkách, červené a žluté paprice, slunečnicovém oleji, arašídovém oleji, požltovém oleji, margarínech a másle (bývají o betakaroten obohacované). Čím tmavější oranžové nebo zelené ovoce či zelenina jsou, tím více beta karotenu obsahují. V zelené zelenině beta karoten překrývá a maskuje chlorofyl. Různé množství beta karotenu bylo přítomno v každém z osmadvaceti běžných druhů ovoce a zeleniny, které prověřovalo americké ministerstvo zemědělství. Podle pokusů amerického ministerstva zemědělství se beta karoten neničí vařením. V každém případě je provitamín A obsažený v zelenině konzumované s tukem lépe asimilovatelný. Z kedlubnových listů (zejména mladých) se v USA připravuje celá řada salátů a dalších jídel. Vitamín A většinou můžete koupit ve dvou formách. Jedna se vyrábí z přírodního tuku rybích jater, druhá je forma dispergovatelná ve vodě. Preparát rozpustný ve vodě obsahuje retinolacetát nebo retinolpalmitát a doporučuje se těm, kteří nesnášejí olej. V České republice je možné vitamín A koupit ve formě tobolek, olejových kapek a ampulí, případně v tobolkách nebo kapkách spolu s vitamínem D. Vitamín A obsahují i mnohé polyvitamínové přípravky dovážené na náš trh.

Hotová jídla - zmrazovaná a opět ohřívaná mají nižší obsah vitamínu A (i jiných vitamínů) Vitamín A aktivizuje i ze zásob ve vlastních játrech podávaný zinek (50 - 70 mg denně pro dospělého člověka) - uvolňuje vitamín A do krve a urychluje tak procesy hojení ran, popálenin, kůže, brzdí vývoj šerosleposti. Vitamín A reguluje správné dělení buňek a brání vzniku rakoviny. Ochranný vliv na pokožku, sliznice, rohovku oka, ochrana proti infekci, podpora metabolismu, vizuální funkce, stavba pokožky a některých tkání, zvlášť očních rohovek a spojivek

Následky při nedostatku vitamínu A

  • náchylnost k infekcím
  • poruchy metabolizmu
  • šeroslepost (xeroftalmie)
  • onemocnění očních tkaniv
  • vysychání lupiny a jiné oční obtíže
  • náchylnost k tvorbě nádorů (zvýšení vnímavosti ke karcinogenezi), např. rakovině plic
  • zmatnění rohovky
  • svědění v očích
  • zarudnutí víček
  • vyrážky a puchýřky
  • suchá sliznice
  • boláky v ústech
  • urogenitální obtíže
  • zhoršení reprodukčních funkcí
  • snížení produkce pohlavních hormonů
  • zmenšení, splasknutí varlat
  • nezájem o sex
  • rození mrtvých plodů
  • u plodu v budoucnu ochudobnění pohlavního zrání - zmenšení "mužskosti" - "ženskosti" (u chlapců mezi 9 a 15 roky je rovněž - ze stejných důvodů důležitý přívod vitamínu A a zinku)

Prvními příznaky nedostatku vitamínu A je hyperkeratóza, v těžších stavech šeroslepost, u dětí je v těžších případech zpomalen růst s celou řadou dalších projevů. Při neadekvátním (vysokém) příjmu retinoidů, např. při léčbě kožních poruch, se může rozvinout hypervitaminóza A. Nejznámějším příznakem nedostatku vitamínu A je bolest očí při přechodu z šera do světla. Bolest se objeví i tehdy, když rozdíl v intenzitě osvětlení není zvlášť výrazný. Podávání určitých dávek vitamínu A může pomoci dětem postiženým nemocemi vyplývajícími z přítomnosti viru HIV. Například pomáhá bojovat proti nemocem zažívacího traktu. Vitamin A je rozpustný v tucích, je v organismu uskladnitelný a působí jako antioxidant - zabraňuje oxidaci mastných sloučenin. V tobolkách je aktivní forma vitamínu A - Retinol, která se jinak nachází výlučně v potravinách živočišného původu. K jeho dokonalému vstřebání z trávicí trubice jsou nutné tuky a minerály.

  • pomáhá zlepšovat šeroslepost a zrakovou slabost, je vhodný při léčení očních potíží
  • zvyšuje odolnost proti nákaze cest dýchacích a zkracuje trvání nemoci
  • urychluje růst, posiluje kosti, udržuje zdravou pleť, vlasy, zuby a dásně
  • spolu s vitamínem E chrání plíce před znečištěním ovzduší
  • kouření snižuje obsah vitamínu A a C v těle
  • retinol brání před infekcí tuberkulózy u lidí i zvířat
  • retinol pomáhá organismu ubránit se infekci sliznice pokrývající dýchací ústrojí, žaludeční trakt a urogenitální cesty

Stres spaluje vitamín A

Stres je prostřednictvím brzlíku faktor urychlující spalování retinolu v těle - udržuje zdravou vnější vrstvu orgánů a tkání - napomáhá odstranění stařeckých skvrn - podporuje léčení rozedmy plic a zvýšené činnosti štítné žlázy - s vitamínem E chrání proti nádorům, např. proti rakovině plic. Vitamín A má zásluhu na pružnosti pleti, vlasům zachovává lesk a zabraňuje jejich předčasnému šedivění. Rovněž působí proti nadměrnému vysychání pokožky a omezuje tvorbu vyrážek. Vitamín A, případně jeho provitamín karoten je bohatě zastoupen v rajčatech, paprice, špenátu, mrkvi, petrželi, hlávkovém salátu, mléce, másle a žloutku.

Které látky zajišťují funkci vitamínu A

Funkci vitamínu A má vlastně několik látek. Tzv. vitamin A1 neboli retinol, dále vitamín A2, což je 3-dehydroretinol, kyselina retinová a retinal. Vitamín A existuje v různých stereoisomerních formách (cis, trans), nachází se pouze v živočišných tkáních. Prekurzory vitaminu A jsou provitaminy nazývané karotenoidy. Analogy kyseliny retinové se nazývají retinoidy. Retinal (v konfiguraci cis) je součástí fotosenzitivních pigmentů sítnice. Vzniká z retinolu činností alkohol dehydrogenasy.Vazbou retinalu s opsinem vzniká rhodopsin. Dále je vitamin A důležitý pro integritu epiteliálních povrchů celého organizmu, kde reguluje proliferaci a diferenciaci buňek. Zdá se, že nedostatek vitaminu A zvyšuje vnímavost ke karcinogenezi. Nedostatek vitaminu A provází poruchy vstřebání tuku při žlučníkových a pankreatických onemocněních, malabsorbčních stavech, vzácně při nedostatečném příjmu v potravě. Prvními příznaky nedostatku vitaminu A je hyperkeratóza, v těžších stavech šeroslepost, u dětí je v těžších případech zpomalen růst s celou řadou dalších projevů. Při neadekvátním (vysokém) příjmu retinoidů, např. při léčbě kožních poruch), se může rozvinout hypervitaminóza A. Nejčastěji k ní dojde u dětí, kdy jim rodiče dávají příliš vysoké dávky tohoto vitamínu, a to bez současného podání zinku, který umožňuje jeho využití. Před předávkováním chrání také vitamín C, který je nejlépe podávat rovněž současně s vitamínem A.

Při podávání provitamínu A (betakarotenu) předávkování vitamínem A nehrozí. Např. denní konzumace 7,5 mg (25 000 jednotek) retinolu u dětí vede během jednoho měsíce k toxickým projevům. Příznaky chronické hypervitaminózy A zahrnují kožní léze (deskvamace kůže, dermatitida), poruchy růstu vlasů, vypadávání vlasů, bolesti kostí, anorexii, předrážděnost, hemoragii. Léčba spočívá ve vysazení retinoidů, většina příznaků mizí během jednoho týdne. Denní potřeba vitaminu A je 5000 jednotek u můžů a 4000 jednotek u žen. Vitamin A se po podání p.o. absorbuje aktivním transportem, a to téměř dokonale. Estery retinolu jsou z cirkulace vychytávány játry, kde je vitamin A skladován v dostatečném množství. Z jater uvolněný retinol se váže na globulin v plasmě, a to přibližně z 95%. V cílových tkáních je retinol oxidován na retinal (sítnice) či kyselinu retinovou. Terapeuticky se vitamin A podává při jeho skutečném nedostatku nebo na podporu metabolických a regeneračních procesů, růstu, imunity a jako antioxidant.

Zvýšená potřeba vitamínu A

  • je v těhotenství
  • při laktaci (kojení)
  • u dětí (růst, vývoj)

Vinamín A na akné a psoriázu

Dále mívá vitamin A příznivý efekt u kožních onemocnění, jako je akné, psoriáza, aj. Použití vitaminu A, resp. retinoidů, u nádorových onemocnění je ve stadiu zkoušení. Podle Farmakologického slovníku, k nežádoucím účinkům některých retinoidů patří erytrém a fotosenzitivní reakce.

Retinoidy - analog vitamínu A

Retinoidy - syntetické analogy vitaminu A, přesněji kyseliny retinové.

Patří k nim např.

  • tretinoin
  • isotretinoin
  • etretinát

I když přesný mechanismus působení retinoidů není znám, ovlivňují epiteliální diferenciaci, keratinizaci a produkci mazu. Retinoidy se nesmějí podávat u pacientů s jaterním poškozením, neboť sami mohou funkci jater nepříznivě ovlivnit. Dochází ke zvýšení triglyceridů v plasmě. Kvůli teratogenitě se nesmí podávat v těhotenství, ani kojícím matkám. K indikacím retinoidů patří různá kožní onemocnění, např. psoriáza, ichtyóza, akné vulgaris, aj. Látky se podávají p. o. nebo lokálně.

Provitamíny A a skladování v organizmu

Vitamín A je v organizmu neskladný a podávání většího množství je toxické. Je lépe přijímat jeho prekursory - retinoidy (karoten, karotin, kryptoxantin), což jsou vlastně provitamíny, z nichž pravděpodobně v játrech vzniká účinkem enzymu karotenázy vitamín A. Provitamíny, zvláště karoten jsou v organizmu skladné, nejsou toxické a dokázalo se jejich protirakovinné působení. To znamená, že hrníček čerstvé mrkvové šťávy denně spolu s dostatkem vitamínu C, E, vlákniny, flavonoidů, rostlinných bílkovin a rostlinných tuků při omezení nebo vyloučení živočišných produktů obsahujících tuk (maso, mléko, vejce) nás pravděpodobně ochrání před vznikem rakoviny. Vitamín A bývá správně kombinován s vitamínem E, aby se posíly některé funkce jeho účinku a aby tolik nepodléhal zkáze.

Beta karoten pro zlepšení imunity

Beta karoten zlepšuje imunitní funkce a ničí singletové volné kyslíkové radikály. Pacienti s rakovinou (zvláště s rakovinou plic, žaludku, jícnu, tenkého střeva, děložního krčku a dělohy) mají často nízkou hladinu beta karotenu v krvi, což je důsledkem jeho nízkého přísunu ve stravě. Podle jedné studie byla hladina beta karotenu v krvi u postižených rakovinou plic ve srvovnání se zdravými jedinci třetinová. Podobně jedna britská studie z poslední doby zjistila, že u mužů s nejvyšší hladinou beta karotenu v krvi je oproti mužům s hladinou nejnižší vznik rakoviny, zejména rakoviny plic, jen šedesátiprocentní.

Beta karoten a jeho dostatečné množství snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny

Hlavní zdroje beta karotenu

Tmavě oranžová a tmavě zelená listová zelenina. Nejvíce obsahují sladké brambory, pupalkový olej, mrkev, karotenový macerát, mladá pšeničná tráva, sušené meruňky, kapusta, růžičková kapusta, kadeřavá petržel, špenát a žluté a oranžové dýně a melouny. Menší množství se nachází v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách, broskvích, petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu a brokolici. Významné množství se nachází také v rajčatech, churmách (churmy-kaki), papayi, mangu, rynglích, zelí, mandlích, lískových ořeších, slunečnicových semínkách, červené a žluté paprice, slunečnicovém oleji, arašídovém oleji, požltovém oleji, margarínech a másle (bývají o betakaroten obohacované).

Obsah betakarotenu - vitamín A - mg/100g

meruňky sušené

17,6

broskve, sušené

9,2

sladké brambory (tompinambury), vařené

8,8

mrkev

7,9

kapusta, sekaná

4,7

špenát, syrový

4,1

meruňky, syrové

3,5

dýně, konzervovaná nebo kaše

3,1

ananasový meloun

3,0

dýně, zimní, kaše

2,4

řepa, vařená

2,2

hlávkový salát, odrůda Romaine

1,9

grapefruit, růžový

1,3

mango

1,3

hlávkový salát, zelené listy

1,2

brokolice, vařená

0,7

V zelené zelenině beta karoten překrývá a maskuje chlorofyl. Různé množství beta karotenu bylo přítomno v každém z osmadvaceti běžných druhů ovoce a zeleniny. Beta karoten zlepšuje imunitní funkce a ničí singletové volné kyslíkové radikály.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies