Vitamíny a minerály v těhotenství

Každá zodpovědná žena se snaží v době svého těhotenství zvýšit příjem vitamínů a minerálů. Bohužel i z dobrého úmyslu může dojít k předávkování vitamíny, což je pro dítě stejně nebezpečné jako jejich nedostatek.

Různé druhy ovoce

Stravování v těhotenství

Strava v období těhotenství by měla být pestrá a vyvážená. Jídelníček by měl zahrnovat především celozrnné pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. 

Jak by měl vypadat jídelníček těhotné ženy?

Každý týden by těhotná žena měla sníst nejméně tři porce obilovin (rýže, těstoviny, pečivo), tři porce zeleniny, tři porce ovoce (upřednostňujte syrové před vařeným), tři porce mléčných výrobků (denní potřebu vápníku pokryje 1l mléka), jednu porci masa, ryb nebo drůbeže a alespoň jednu porci luštěnin.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí svým klientkám – těhotným ženám - tzv. balíček pro ženy, jehož součástí je i příspěvek na některé z těchto vitamínů pro těhotné ženy

Nejdůležitější vitamíny pro těhotné

Vitamín B9 - kyselina listová

Nejen v prvních měsících těhotenství, ale i v době očekávaného oplodnění, je třeba dbát na zvýšený příjem kyseliny listové. Jeho nedostatek může vést ke vzniku vývojových vad plodu, např. rozštěpu páteře. Doporučená denní dávka kyseliny listové u těhotných žen je dvojnásobně vyšší než u jiného dospělého člověka, tedy 400 mikrogramů. Protože není snadné této hodnoty docílit, můžete dávku doplňovat pomocí tabletových preparátů.

Proč je kyselina listová tak důležitá

Kyselina listová je nezbytná pro dělení buněk, podílí se na procesu tvorby bílkovin nukleových kyselin DNA a RNA, které jsou zodpovědné za přenos genetických informací. Větší množství vitamínu B9, tedy kyseliny listové, obsahuje listová zelenina, citrusové plody a játra.

Vitamín C

Vitamín C je důležitý v průběhu celého těhotenství. Dítě jej potřebuje pro správný růst a vývoj a pro zvýšení imunity. Vitamín C si tělo neukládá do zásoby, proto je ho třeba doplňovat každý den. Případný nadbytek vitamínu C tělo vylučuje ven močí, proto se nemusíte bát vyšších dávek. Jen zřídka dochází k alergických reakcím.

Betakaroten

Bez betakarotenu si tělo nedokáže vytvořit vitamin A, který je důležitý pro růst buněk, zdravou kůži, oči a kosti.

Pozor na předávkování vitamíny v těhotenství

Ve snaze dát miminku to nejlepší se bohužel může stát, že to s množstvím přijímaných vitamínů přeženete. Riziko předávkování hrozí hlavně u vitamínů rozpustných v tucích. Negativní působení se projevuje u přebytku vitamínu A a D.

Předávkování vitamínem A a důsledky na těhotenství

Již dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu A může přinést negativní důsledky. Mezi příznaky patří padání vlasů, suchá kůže, žlutavě zbarvená kůže, nevolnost, svědění, bolesti hlavy, bolesti v kostech. Těhotné ženy by neměly užívat více než 10 000 I. U.

Předávkování vitamínem D a důsledky na těhotenství

Známkou předávkování vitamínem D je svědění kůže, silná žízeň, zvýšené močení, ukládání soli v těle, průjem a zvracení. Těhotné ženy by raději neměly překračovat denní dávku 5 000 I. U.

Minerály v těhotenství

Kromě vitamínů by se měla nastávající maminka starat také o dostatečný příjem minerálů. Hlavním zdrojem je zelenina, která je zároveň zdrojem vlákniny.

Vápník v těhotenství

Během těhotenství si plod bere všechny důležité látky z těla maminky a pokud mu chybí např. vápník, vezme si jej ze zubů nebo kostí, což může mít za následek osteoporózu (řídnutí kostí). V období těhotenství je proto třeba zvýšit denní dávku až na 1200 mg. Zdrojem vápníku je především mléko a mléčné výrobky, ryby, zelenina a fazole. Vápník je nezbytný pro vývoj kostí miminka.

Železo v těhotenství

Železo je nezbytné pro tvorbu krve, jehož množství se v době těhotenství výrazně zvyšuje. Denní spotřeba by měla činit až 80 mg. Železo najdeme hlavně ve vnitřnostech a červeném mase, ale také ve špenátu či vejcích. Je možno doplňovat příjem tohoto minerálu v tabletách. Nedostatek železa způsobuje anémii.

Hořčík v těhotenství

Denní dávka hořčíku pro těhotné ženy - 350 mg – pomáhá proti porodním křečím a bolestem. Hořčík je důležitý pro správnou funkci nervů a svalů a účastní se procesu přeměny krevního cukru na energii. Hořčík obsahují zejména celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a mořští živočichové.

Zinek v těhotenství

Zinek podporuje zdravý vývoj a silný imunitní systém plodu a jeho nedostatek může způsobit zvýšenou náchylnost k onemocněním, poškození kůže a pomalé hojení ran. Doporučená denní dávka je 20 mg. Zdrojem zinku jsou vejce, maso, ryby, semena dýní a slunečnicová semínka.

Selen v těhotenství

Selen je důležitý pro pružnost tkání miminka a pro obnovu buněk. Jeho nedostatek má za následek oslabení vazivové tkáně. Denní dávku 100 mcg můžete přijímat v mase, mořských rybách a obilovinách.

Jód v těhotenství

Jód je důležitý nejen pro zachování správné funkce štítné žlázy, ale i pro zdravý tělesný a duševní vývoj dítěte. Jeho nedostatek může způsobit mentální retardaci. Zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořské řasy. Doporučená denní dávka činí 150 mcg.

Vláknina v těhotenství

Zvýšený příjem vlákniny v těhotenství je důležitý pro správnou funkci střev a dobré trávení. Mnoho maminek trpí v těhotenství zácpou, a právě vláknina proti tomuto problému bojuje. Tato látka do sebe při průchodu střevy vstřebává vodu, nabobtná a usnadňuje průchod potraviny trávicím systémem. Vlákninu můžeme příjímat v zelenině nebo celozrnném pečivu.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí svým klientkám – těhotným ženám - tzv. balíček pro ženy, jehož součástí je i příspěvek na některé z těchto vitamínů pro těhotné ženy: Mamavit, Gravital, Materna, Vital - multivitamin pro těhotné a kojící ženy, Calibrum Mami . pro II. a III. trimestr, Femibion, Theratech, Prenatal, Multipl.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies