Vitaminy a rizikové skupiny

Přemýšleli jste někdy o tom, jestli nepotřebujete více vitaminů než ostatní? Příznaky jsou různé a zdaleka jimi netrpí jen senioři, ale i další rizikové skupiny...

Malina napíchnutá na vidličce

Příznaky nedostatku vitaminů mohou být opravdu různé. Na avitaminózu může poukazovat zvýšená náchylnost k infektům stejně jako sklon k pálení žáhy, náhlé zhoršení alergie, nadměrné vypadávání vlasů, zhoršení stavu kůže a nehtů.
I když je nabídka hodnotných potravin vysoká, existuje v populaci poměrně hodně projevů nedostatku nejrůznějších vitaminů.
Možná i vy patříte do některých z těchto rizikových skupin:

Těhotné ženy mají nedostatek vitaminů

V těhotenství žena potřebuje extrémně hodně kyseliny listové, ale ze stravy jí sotva dokáže přijmout potřebné množství. Pro miminko je tedy velmi důležitý dodatečný přísun tohoto vitaminu ve formě tablet. Kyselina listová totiž chrání nenarozený plod před nebezpečím rozštěpu páteře.

Senioři mají nedostatek vitaminů

Senioři příliš málo pijí a jedí, většinou jen to nejnutnější. Bývá u nich často nedostatek vitaminů A a D. K tomu se ještě přidává nedostatek minerálů. Je třeba vše doplňovat.

Lidé, kteří zhubnou mají nedostatek vitaminů

Hodně diet s sebou přináší omezené množství kalorií, ale také minimum vitálních látek. Deficit dokáží vyrovnat potravinové doplňky a multivitaminové šťávy.

Lidé, které jedí ve stresu mají nedostatek vitaminů

Lidé často nemají na jídlo čas. Prostě jídlo do sebe nahází. Bohužel při takovém příjmu potravy tělo zhodnotí pouze zlomek vitaminů. O vyrovnání správné hladiny se opět postarají vitaminové tablety či spreje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies