Vitamíny v těhotenství a zdravý vývoj dítěte

Nejen v průběhu těhotenství, ale také v době jeho plánování i po porodu je třeba kvalitní péče, zvláště jedná-li se o výživu. Nedostatek některých vitamínů může způsobit fyzické i mentální deformace plodu nebo komplikace u porodu.
Ruce položené na těhotenském břichu

Vitamíny pro plánované těhotenství

Těhotenství klade na výživu budoucí maminky velké nároky a s tím je spojena i zvýšená potřeba příjmu vitamínů a minerálů. Pokud vaše tělo trpí jejich nedostatkem, snižuje se šance na otěhotnění i šance zdravého růstu miminka. Proto je se zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů třeba začít již v době, kdy těhotenství plánujeme a usilujeme o něj. Nejdůležitější je pro toto období kyselina listová, vitamin C a betakaroten.

Vitamíny v průběhu těhotenství

V první třetině těhotenství, v době kdy dochází k vývoji embrya, je nutné dbát na zvýšený příjem kyseliny listové, která snižuje riziko vzniku vývojových vad. Stejně potřebný je vitamin C, příznivě působící na regeneraci tkání, posílení imunity a správný růst a vývoj kostí. Protože si tento vitamin tělo do zásoby neukládá, je třeba jej doplňovat každý den.

Pro růst buněk, zdravou kůži, oči a kosti je důležitý vitamín A. Protože se ale tímto vitamínem lze snadno předávkovat (a takové předávkování je v těhotenství velmi nebezpečné), vhodnější je užívat betakaroten, ze kterého si tělo dokáže vytvořit tolik vitamínu A, kolik samo potřebuje.

Vitamíny pro děti

Imunitní systém dětí je křehký a proto je třeba jej chránit. Dětský organismus potřebuje pro svou správnou činnost celou škálu vitamínů od A až po D. Pamatujete si, jak jste jako malí museli pít rybí tuk, protože obsahuje spoustu vitamínu D? Vaše děti už takto naštěstí „trpět” nemusí. 
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies