Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, zvětšuje objem stolice a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina je součástí zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a ovsa.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina podporuje vylučování rakovinotvorných a toxických látek z těla. Tento druh vlákniny je obsažen v obilninách a zrnech.
Účinky vlákniny
Dostatečné množství vlákniny vyvolává pocit sytosti, to snižuje pravděpodobnost vzniku obezity, snižuje výskyt křečových žil a hemeroidů. Dále zabraňuje zácpě a průjmu. Je známo, že některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny uchovávají rostlinné estrogeny, které snižují riziko vzniku rakoviny prsu.
Nadměrný příjem vlákniny může vyvolat bolesti břicha, nadýmání nebo plynatost.
Diskuze