Co je to vláknina?
Vláknina je nestravitelná složka potravy, která tělem projde, v tlustém střevě vstřebává vodu a odpadní látky a vylučuje je z organismu ven v podobě stolice.
Základní rozdělení vlákniny
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, zvětšuje objem stolice a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina je součástí zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a ovsa.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina podporuje vylučování rakovinotvorných a toxických látek z těla. Tento druh vlákniny je obsažen v obilninách a zrnech.
Příznivé účinky vlákniny pro naše tělo
Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje proces vstřebávání cukru do krve, což vede k udržení hladiny energie. Dostatečné množství vlákniny vyvolává pocit sytosti, to snižuje pravděpodobnost vzniku obezity, snižuje výskyt křečových žil, zabraňuje zácpě a průjmu.
Je známo, že některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny uchovávají rostlinné estrogeny, které snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Urychluje proces trávení potravy, pomáhá udržet trávicí systém zdravý a odolný.
Doporučená denní dávka vlákniny
Denně se doporučuje příjem minimálně 25 gramů vlákniny. Nejvíce vlákniny obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Pro příklad 100g ovesných vloček obsahuje 9 g vlákniny, rýže loupaná 2,2 g, rýže natural 8,7 g, sójové maso 13 g, sušené švestky 14 g, sušené meruňky 24 g.
Diskuze