Vláknina - vše co o ní potřebujete vědět...

Potraviny s obsahem vlákniny bychom měli každodenně zařazovat do našeho jídelníčku. Nejen, že je vláknina tělu velmi prospěšná, pomůže vám také při shazování přebytečných kilogramů...

Ovesné cereálie s kiwi a jahodou

Co je to vláknina?

Vláknina je nestravitelná složka potravy, která tělem projde, v tlustém střevě vstřebává vodu a odpadní látky a vylučuje je z organismu ven v podobě stolice.

Základní rozdělení vlákniny

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, zvětšuje objem stolice a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina je součástí zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a ovsa.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina podporuje vylučování rakovinotvorných a toxických látek z těla. Tento druh vlákniny je obsažen v obilninách a zrnech.

Příznivé účinky vlákniny pro naše tělo

Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje proces vstřebávání cukru do krve, což vede k udržení hladiny energie. Dostatečné množství vlákniny vyvolává pocit sytosti, to snižuje pravděpodobnost vzniku obezity, snižuje výskyt křečových žil, zabraňuje zácpě a průjmu.

 

Je známo, že některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny uchovávají rostlinné estrogeny, které snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Urychluje proces trávení potravy, pomáhá udržet trávicí systém zdravý a odolný.

Doporučená denní dávka vlákniny

Denně se doporučuje příjem minimálně 25 gramů vlákniny. Nejvíce vlákniny obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Pro příklad 100g ovesných vloček obsahuje 9 g vlákniny, rýže loupaná 2,2 g, rýže natural 8,7 g, sójové maso 13 g, sušené švestky 14 g, sušené meruňky 24 g.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies