Vodní lyže - lyžování na vodě

Vodní lyžování je relativně mladý sport, který znají lidé téměř po celém světě. Dokonce i u nás, v zemí bez moře i jezer, se tato vodní zábava velmi rychle uchytila a její obliba stále roste.
Muž jedoucí na vodních lyžích

Co je vodní lyžování

Vodní lyžování je individuální sport, kde jezdec na vodních lyžích je tahán člunem. Lyžuje se jak na stojatých, tak tekoucích vodách.

Vodní lyžování ve světě a u nás

Vodní lyžování je relativně mladý sport, který se těší velké oblibě, a to nejen v zemi svého vzniku, ale po celém světě. Je to vlastně "kříženec" surfingu a klasického lyžování. První záznamy pocházejí z USA. V roce 1925, ve státě New York, se Fred Waller zasloužil o konstrukci a patentování prvních vodních lyží. Poté vodní lyžování dostalo možnost se rozvíjet. Bylo přivezeno do Evropy resp. do Francie, a v roce 1955 se objevuje dokonce i u nás, kdy učitel základní školy z Vranova nad Dyjí, začal se svými žáky lyžovat na Vranovské přehradě, připevnění za parník.

Počátkem 60. let dovezl pracovník Pragoexportu, Josef Malík, do Čech první opravdové vodní lyže, a to až z Austrálie. Je pozoruhodné, že v zemi která nemá moře, a ani není zemí jezer, se vodní lyžování tak hojně uchytilo. V roce 2003 jsme oslavili 40 let od založení vodního lyžování v České republice a dá se říct, že sport se stále více rozrůstá.

Vodní lyžování je rozděleno na několik disciplín

  1. Slalom - závodník jede na jedné lyži.
  2. Triky - jezdí se také na jedné lyži. Závodník musí udělat několik triků (předepsaných v sestavě), hodnotí ho pět rozhodčích. Musí objet čtyři bóje.
  3. Skoky - ty se jezdí na dvou širokých lyžích. Úkolem závodníka je odrazit se od můstku a skočit co nejdále. Je nařízeno mít při skoku neoprén, helmu a vestu. Světoví závodníci skáčou až 70 m dlouhé skoky.
  4. Trojkombinace - závod, který kombinuje všechny tři předchozí disciplíny.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies