Volejbal - informace o volejbale

Volejbal neboli odbíjená je kolektivní sport s míčem, ve kterém hrají dvě družstva na obdélníkovém hřišti rozpůleném sítí. Pochází z Ameriky, ale stal se populárním po celém světě. Hrají ho jak muži, tak ženy.
Volejbalové míče

Volejbal obecně

Volejbal je kolektivní hra mezi dvěma družstvy, které hrají na rozdělaném hřišti sítí. V každém družstvu musí být šest hráčů.


Cílem hry je poslat míč přes síť do soupeřova pole a zabránit, aby se míč dotkl země ve vlastním poli. Každé družstvo má nárok na tři odbití, aby vrátilo míč soupeři.


Volejbal se hraje na tři vítězné sety, ale jsou i zápasy, které se hrají jen na dva sety. Jeden set se hraje do doby, kdy jedno z družstev získá 25 bodů. Bod se počítá za každou ztrátu. Jestliže dojde k nerozhodnému skóre 24:24, pokračuje se ve hře do té doby až bude dosaženo dvoubodového rozdílu.

Volejbal – historie

Volejbal vznikl ze hry mintonette, kterou vymyslel Američan William G. Morgan tak, že skloubil tenis s basketbalem.


Do Evropy se volejbal dostal během první světové války a brzy poté se stal velmi rozšířeným sportem i zábavou.


Roku 1947 byla založena mezinárodní volejbalová federace a o dva roky později se v České republice konalo první mistrovství světa mužů.


Oficiální olympijskou disciplínou je volejbal od roku 1964, kdy se konaly tokijské hry. Profesionální mužská světová liga se hraje od roku 1990.

Volejbal – volejbalové vybavení

Volejbalové hřiště

Volejbalové hřiště je ve tvaru obdélníku o rozměrech 18 x 9 metrů. Výška hracího prostoru musí být minimálně 7 metrů od povrchu volejbalového hřiště.


Povrch musí být vodorovný, plochý a pro hráče nesmí představovat jakékoliv nebezpečí zranění.


Všechny čáry, které jsou na volejbalovém hřišti jsou 5 centimetrů široké a jejich barva se musí lišit od povrchu hrací plochy i od všech ostatních čar.

Volejbalová síť

Volejbalová síť je vždy umístěna svisle nad střední čárou a její horní okraj je ve výšce 2,43 metrů (pro muže) nebo 2,24 metrů (pro ženy). Šířka sítě je 1 metr a délka 9,5 až 10 metrů.


Na horním okraji volejbalové sítě je umístěna vodorovná páska široká 7 centimetrů, vyrobená ze zdvojeného bílého plátna a přišitá po celé délce sítě. Další páska je umístěna na spodním okraji sítě a její šířka je 5 centimetrů.

Volejbalový míč

Volejbalový míč musí mít povrchovou vrstvu zhotovenou z měkké kůže nebo ze syntetické kůže. Uvnitř míče je duše z gumy nebo jiného podobného materiálu.


Obvod volejbalového míče je v rozmezí 65 až 67 centimetrů, váha 260 až 280 gramů. Vnitřní tlak se musí pohybovat mezi 0,300 až 0,325 kg/cm2.

Volejbal – průběh volejbalu

Hráči jsou na volejbalovém hřišti v rozestavení tři vpředu a tři vzadu. Před začátkem hry si kapitáni obou týmů vylosují právo na první podání nebo volbu strany hřiště. Hra začíná podáním jednoho z týmů a to tak, že podávající hráč si stoupne za koncovou čáru, nadhodí si míč a úderem ruky či paže ho pošle na soupeřovu stranu.


Protihráči musí volejbalovému míči zabránit v dotyku se zemí a snaží se ho odehrát zpět přes síť. Nesmí se však míče dotknou víc jak třikrát, přičemž jeden hráč se nesmí míče dotknout dvakrát po sobě. Jedna rozehra trvá tak dlouho, dokud míč nespadne na zem nebo jeden z týmů neudělá jinou chybu.


Ten tým, který v rozehře nechyboval, dostane jeden bod. Jestliže je tímto týmem ten tým, který rozehru zahajoval podáním, podává opět stejný hráč. V opačném případě bude podávat soupeřící tým, ale před zahájením hry musí postoupit o jedno postavení ve směru hodinových ručiček.


Poté co jeden tým dosáhne 25 bodů a zároveň druhý tým má nejméně o dva body nižší skóre, tým vítězí jeden set. V dalším setu začíná s podáním tým, který v předcházejícím setu nepodával jako první.

Volejbal – varianty volejbalu

Plážový volejbal

Plážový volejbal je obměna volejbalu hraná na menším pískovém hřišti. Každé družstvo je složeno pouze ze dvou hráčů.

Nohejbal

Nohejbal je varianta volejbalu, která se hraje s míčem podobným fotbalovému. Hráči se nesmí míče dotknout rukama. Síť je umístěna pouze 110 centimetrů nad zemí.

Smíšený volejbal

Smíšený volejbal je speciálně upravený volejbal, kde musí být v týmu alespoň dvě ženy, které jsou většinou nahrávačky. Tato kategorie je označována jako 4 + 2 (4 muži + 2 ženy).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies