Vše o jojo efektu

Vyzkoušela jste už snad všechny tipy na hubnutí a výsledek byl vždy stejný, po čase jste zlikvidovaná kila znovu nabrala? Poradíme vám, jak skoncovat se strašákem jménem „jojo efekt“.

Žena držící jablko a sladké koláčky

Zákeřný jojo efekt

Jojo efekt je jeden s nejčastějších problémů při dietách. Dal by se zjednodušeně popsat jako opakovaný cyklus snížení a následného zvýšení váhy. Vyskytuje se v případě, kdy se člověk pokouší výrazně snížit svou tělesnou hmotnost ve velmi krátké době. Tělo se následkem nižšího příjmu energie začne bránit a má tendenci si dělat větší zásoby. A tak, po krátkodobém úbytku váhy, začíná opět váha přibývat ještě rychleji.

Jojo efekt z pohledu lékaře

Jojo efekt je způsoben nefyziologickou ztrátou hmotnosti, při níž dochází nejen k úbytku tuku, ale i ke ztrátě svalové tkáně. V okamžiku, kdy se člověk vrátí ke svým původním stravovacím návykům, dojde ke změně metabolismu a k vychýlení hladiny inzulinu.

Jakmile začnete znovu přibírat, neukládá se svalová hmota, ale tuk. Neustálé hubnutí a přibírání vám může silně narušit metabolismus i psychiku, z nichž se pak mohou rozvinout i poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) nebo poruchy menstruačního cyklu, které mohou vést až k neplodnosti.

Ideální dieta s minimálním rizikem následného jojo efektu

Ideální dieta, která vám pomůže shodit potřebné kilogramy a navíc zabránit následnému jojo efektu skutečně existuje. Nejedná se ani tak o dietu, spíše o zdravý životní styl. Pokud chcete mít krásnou postavu, je nutné pravidelně jíst malé porce jídla, které obsahují minimum tuku a kalorií, obohatit svůj jídelníček dostatkem ovoce, zeleniny, luštěnin a dodržovat pitný režim. Samozřejmostí je také pravidelné cvičení. Pro krásné tělo je potřeba změnit životní styl a snažit se jej už natrvalo dodržovat. Jen tak se můžete vyhnout strašákovi jménem „jojo efekt“.

Jak předejít JOJO efektu?

Nejúčinnější obranou proti zákeřnému JOJO efektu je obvykle vhodně zvolené dieta (ideálně trvalá změna jídelníčku), při které úbytek hmotnosti není tak rychlý (tzn.v průměru maximálně 1 kilogram za týden). Tělo má si tak čas zvyknout na snížený přísun potravy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies