Vše o nitroděložního systému

Nitroděložní systém je vhodný téměř pro všechny ženy, včetně žen trpících myomy a nebo kuřaček. Spolehlivostí se nitroděložní systém vyrovná sterilizaci, je ovšem 100% vratný.

Nahá žena s rukama přes prsa

Princip nitroděložní antikoncepce

Principem nitroděložní antikoncepce je zavedení plastového tělíska ve tvaru písmene T (nejlépe odpovídá tvaru dělohy) do dělohy. Vertikální část nese váleček, který obsahuje ochranný hormon, na spodním konci této vertikální části jsou připevněna dvě tenká vlákna, pomocí nichž jej lze vyjmout. Po zavedení tělísko uvolňuje hormon, který ničí spermie.

Existuje několik typů nitroděložních tělísek:

  • nitroděložní tělísko s mědí - pomalým uvolňováním se zvyšuje účinnost tělíska proti spermiím.
  • nitroděložní tělísko se zlatem a nebo jiným kovem
  • nitroděložní tělísko s hormonem - uvolňuje hormon gestagen, který způsobuje, že hlen v děložním hrdle se zahušťuje a průnik spermií je tak znemožněn.

Výhody nitroděložní antikoncepce

Spolehlivostí se nitroděložní systém vyrovná sterilizaci, je ovšem 100% vratný a to okamžitě po vyjmutí. Snižuje rovněž výskyt mimoděložních těhotenství. Tento systém redukuje krevní ztráty asi z 95 %. Chrání tím děložní sliznici před nadměrným zesílením. Pokud na děložní sliznici vznikly myomy, může nitroděložní systém pomoci k jejich částečnému zmenšení - umožní vyhnout se odnětí dělohy. Proto se doporučuje i ženám, které antikoncepci jinak brát nemusí. (takzvané hysterektomii)

Nevýhodami použití nitroděložního tělíska mohou být: prodloužení a zesílení krvácení při menstruaci, mírné krvácení mezi cykly, zvýšené riziko vzniku mimoděložního těhotenství, určitá pravděpodobnost vypadnutí tělíska z pochvy a častá nutnost lékařských prohlídek.

Pro koho je nitroděložní tělísko vhodné?

Nitroděložní tělísko je vhodné pro všechny ženy, doporučuje se zejména ženám, které již rodily a nebo ženám, u kterých se na děložní sliznici vyskytly myomy. Výhodou je vhodnost nitroděložního systému pro kuřačky. Účinná látka (hormon žlutého tělíska) působí především lokálně - do krevního oběhu se jej vyplavuje pouze minimální množství. Chrání tak kuřačky před rizikem vzniku hluboké žilní trombózy.

Nitroděložní tělísko by neměly používat ženy, které trpí silným a nepravidelným menstruačním krvácením, častými záněty pochvy a ženy, které častěji střídají sexuální partnery (hrozí zde riziko infekce).

Jak dlouho nitroděložní antikoncepce vydrží?

Nitroděložní antikoncepce se zavádí na dobu maximálně pěti let, pak je nutná její výměna. Cena za zavedení nitroděložního tělíska se pohybuje okolo 5.000 korun. Je to tedy investice, která se rozhodně vyplatí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies