Vulvodynie – když sex bolí…

S vulvodynií se v životě setká až 18% žen. Projevuje se nevysvětlitelnou bolestí, svěděním a pálením v oblasti zevního ženského genitálu. Nejen, že ovlivňuje ženskou sexualitu, v některých případech stojí dokonce za rozpadem vztahu.

Vulvodynie – nepříjemné svědění bez zjevného důvodu

Vulvodynie by se dala charakterizovat jako nevysvětlitelná bolest, kterou doprovází svědění a pálení v oblasti ženského genitálu, bez jakýchkoli zjevných příčin. I gynekologové mají problém s jejím rozpoznáním, dá se velmi snadno zaměnit s poševní mykózou.

Některé ženy tuto bolest pociťují při pohlavním styku, jiným k bolestem stačí pouhý dotyk tampónu, gynekologických zrcátek nebo také letmý dotyk prstem. V krajních případech mohou některé ženy pociťovat nepříjemné pocity při pouhém nošení kalhot.

Na vzniku vulvodynie se podílí složka jak fyzická, tak také složka psychická. Žena je nervózní a podrážděná, v mnohých případech ztrácí chuť na sex, což zvyšuje podezíravost partnera. V některých případech může tento syndrom za rozpad vztahu. Takové ženy poté často končí u psychologa.

Hlavní příčiny vzniku vulvodynie

Podle statistik se vulvodynie nejčastěji vyskytuje po gynekologické operaci, při poranění genitální oblasti nebo také po porodu. V některých případech může vulvodynii vyvolat prodělaná endometrióza, alergická reakce na mýdlo nebo zvýšené dráždění nervových zakončení v oblasti zevního genitálu (například při častém sexu).

Léčba vulvodynie

K léčbě vulvodynie se běžně používají antibiotika, hormonální preparáty, homeopatika, analgetika, bylinné koupele a nebo také znecitlivující krémy. Běžná je také povrchová aplikace laseru. Tyto způsoby léčby jsou ovšem krátkodobějšího charakteru, po čase se nepříjemné svědění ve většině případů opět vrátí.

Mezi nejmodernější metody léčby (a také nejúčinnější) patří aplikace botulotoxinu do oblasti zevního genitálu. Botulotoxin dokáže uvedené potíže zcela odstranit nebo dlouhodobě snížit jejich výskyt (botulotoxin ovlivňuje nervová zakončení, jejichž přehnaným drážděním tato bolest vzniká).

Pokud se tedy v budoucnu s tímto problémem setkáte, rozhodně se svěřte svému gynekologovi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies