Vyhněte se mu na sto honů!

Někteří muži patří zkrátka mezi ty, které by bylo možné zařadit mezi problematické partnery. S některými se nedá vyjít téměř vůbec, s jinými to zvládnete, ale bude vás to stát mnoho úsilí, ti ostatní vás možná opustí – a vy si budete marně lámat hlavu proč...

Žena s mužem sedící na pohovce

Podezíravý muž

Nemá důvod vás podezírat, pro paranoidní chování chybí sebemenší záminka. Přesto má váš partner tendenci překrucovat nebo si chybně vysvětlovat neutrální nebo přátelské chování. Až později si všimnete, že má tendenci prosazovat svá práva na úkor druhých nebo dávat najevo nadměrnou citlivost.  Že je váš partner paranoidní osobnost to často zaznamenáme až mnohem později, drobné náznaky však můžeme zaznamenat i na počátku vztahu.

Jak je poznáte?

Trucuje kvůli banalitám a vy přitom ani nevíte, proč je vlastně nespokojený. Typické bývá sice podezírání z nevěry, ovšem může jít i o jiné projevy. Budete-li pátrat po příčinách jeho chování, bude možná vhodné vrátit se do jeho dětství. Právě v raném věku je možné poznamenat dítě citovými traumaty, která způsobí později jeho nedůvěru. Ačkoliv projevy podezíravosti a úzkosti nemusí být vždy závažné, partner se občas může  chovat velmi nepříjemně, když projevuje vztahovačné chování bez jakékoliv příčiny. Je dobré si uvědomit charakteristický rys osobnosti partnera, vyrovnat se s touto skutečností a podle toho se zachovat.

Autoritativní partner

Zpočátku vám může pochopitelně dominantní partner imponovat, časem ale můžete nabýt dojmu, že život s ním není k vydržení. Neustále si dělá starosti, aby jste se správně rozhodovala a volila to, co je pro vás oba nejlepší a především mu důvěřovala. Na jedné straně může jít o partnerský ideál muže-ochránce, na straně druhé se vám může přihodit, že se budete cítit, jako by byl váš druhý rodič.

Mívá situaci pevně v rukou

Partnera s autoritativními sklony poznáte zpravidla již na první schůzce. Má jasnou vůdčí úlohu, je váš průvodce a ochránce a i když dává zvolit možnost na výběr vám, situaci má jednoznačně pevně v rukou. Pokud by se jednalo o extrémní případ, časem může žena zjistit, že již téměř nemá svobodnou vůli. Výsledkem mohou být scény i prosby o kompromis, mentor však zůstává mentorem.

Hledáte podvědomě takového muže? Kořeny je možné hledat v dětství

Pokud s dominantním partnerem budete chtít zůstat, je vhodné se sama sebe ptát, zda vám bude takový muž vyhovovat a proč. Ženy po boku autoritativních mužů často byly vychovávány autoritativními rodiči, či mohl v dětství či dospívání adekvátní vzor chybět. Nedokáže-li se žena smířit s partnerským vztahem po boku autoritativního muže, měla by raději hledat jinde.

Vlastník bude chtít mít nejen dům nebo auto - ale i vás

Jeho majetnické sklony se neomezují pouze na pěkný dům či auto.„Jen a jen jeho" jste totiž také vy. Mnoha ženám imponuje, když jim muž po jejich boku dává najevo, že patří k němu, i zde se ale může objevit extrém. Často bude muž-vlastník vyhovovat ženě, která se mírně podceňuje nebo má nižší sebevědomí. Tak tomu ale nesmí být vždy - dokonce ani žena samotná si nemusí být vědoma své role citlivé a bezbranné bytosti, kterou je třeba chránit.

S ním, anebo bez něj

Problematický je vztah s partnerem s majetnickými sklony ve chvíli, kdy se za ochranou a velkorysou láskou skrývá kontrola a manipulace. Za péči a lásku tak přichází daň v podobě kontroly a manipulace. Mnoho dospělých jedinců si neuvědomuje, že dospělost s sebou automaticky nenese nezávislost a schopnost nést odpovědnost za vlastní chování. Mnoha ženám i mužům tak vyhovuje svou ještě nezralou a labilní psychiku opřít o pevné rameno svého partnera. Pokud se ženě nepodaří vyhnout se podobnému typu muže na první schůzce, měla by cíleně začít hledat svou nezávislost - ať již po boku muže-vlastníka, nebo bez něj.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies