Vysoká škola nebo vyšší odborná?

Studovat na vysoké opravdu není pro každého. Pro mnohé může být Vyšší odborná škola dobrou alternativou. Na to, abyste byli dobří v tom, co chcete dělat, totiž univerzita není vždy nejlepší cestou.
Dívka sedící v lavici píše do sešitu

Vyšší odborná může být lepší než vysoká škola

Technici, účetní nebo zdravotníci nezřídka studují na vyšších odborných školách. A tohle vzdělání se pro zaměstnání typu, kde je potřeba praxe, ukázalo jako ideální.
Základní vlastností, kterou se vyšší odborné školy (VOŠ) liší od vysokých škol, je totiž zaměření na praxi. Smyslem VOŠ je vychovávat vzdělané a připravené praktiky. Absolventům VOŠ se po studiu hledá práce mnohem snáz než je tomu u vysokoškoláků.

Charakteristika vyšších odborných škol

VOŠ lze charakterizovat jako studium, kdy si stejně jako u vysoké školy vyberete druh studia (denní, distanční, večerní) a podle toho se odvíjí i délka studia (tři roky u denního, čtyři roky u distančního studia).
Možnou nevýhodou je rozvrh studia - rozhodně přísnější než mají studenti na univerzitě, ale zase ne až tak jako je to na škole střední. Po zdárném ukončení studia absolutoriem vám náleží titul DiS (Diplomovaný specialista).

Absolutorium na vyšší odborné škole

Absolutorium je závěrečnou zkouškou z odborných předmětů a cizího jazyka a obhájit musíte také svou absolventskou práci.

Podání přihlášky na vyšší odbornou školu

Podat si přihlášku na studium VOŠ není nijak náročné a právě teď je ten správný čas. Přihlášky se přijímají se do 30. dubna, pak ale obvykle následuje i druhé nebo třetí kolo během léta. VOŠ tak získává další své studenty mezi těmi, kteří neuspěli na univerzitách.
Přihlášku vám jistě dají na vaší střední škole, získáte ji také přímo na VOŠ nebo použijete klasický formulář SEVT.

Plusy vyšších odborných škol

  • České republice je asi 170 vyšších odborných škol a přijmou dva ze tří uchazečů.
  • Narozdíl od univerzit se VOŠ nacházejí i v menších městech. Umožňují tak získat kvalitní vzdělání i těm, kteří z nemohou dojíždět a nemohou si dovolit bydlení na koleji.
  • Studium se často podobá tomu, co můžete poznat na univerzitě, vyučujícími bývají i lektoři z vysokých škol.
  • Podle nového zákona mohou univerzity akceptovat VOŠ jako bakalářský stupeň studia a je jistá šance, že po absolutoriu budete moci být přijati do magisterského studia.
  • Většina absolventů si práci najde lehce, základní výhodou je, že se vzděláváte pro svoji konkrétní praxi.

Mínusy vyšších odborných škol

  • Školné - na státních VOŠ se platí kolem pěti tisíc korun, za dobrý průměr (obvykle do 1,5) vám může být polovina školného odpuštěna.
  • Na soukromých školách je školné vyšší, řádově od 15 do 30 tisíc korun ročně. Tyhle školy se zaměřují především na ekonomii, podnikatelství, účetnictví apod.
  • Všeobecně se na VOŠ nahlíží s jistou nedůvěrou, většina společnosti za skutečné vzdělání pokládá diplom a magisterský titul.
  • Přednášky i semináře jsou z naprosté většiny povinné, svůj rozvrh si nebudete upravovat jak se vám zlíbí, minimum je i volitelných předmětů ( nevýhoda, která mnohé studenty od studia odradí).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies