Vystouplé jizvy – co s nimi?

Některé jizvy jsou sotva viditelné, jiné vystupují na povrch nebo dělají potíže v místě kloubu. Správnou péčí lze ale všechny tyto potíže zmírnit.

Žena s krásnou pletí hladící si obličej

Hypertrofické a keloidní jizvy

Hypertrofické jizvy jsou vystouplé starší jizvy, které se špatně zahojily nebo jizvy tvořící se po popáleninách. Bývají často zaměňovány s keloidními jizvami, ty ale vypadají jinak – jako vystouplé shluky zjizvené tkáně, které svými cípy vybíhají do okolí.

Oba typy jizev mohou svému majiteli způsobovat nemalé potíže – hypertrofické a keloidní jizvy v oblastech kloubů mohou praskat, často nepříjemně stahují kůži, nemluvě o estetickém působení.

Jak odstranit staré jizvy

Éterické olejíčky

Jizvy úplně odstranit nelze. Správnou péčí je ale možné je výrazně zmenšit a zesvětlit. Nejdůležitější je jizvy promašťovat – nejvhodnější jsou masti a olejíčky určené právě k promazávání jizev. Éterické olejíčky, jako je například Bio olej z šípku, aktivují enzymy, které napomáhají regeneraci pokožky. Jizvy ošetřujte každý den nebo i několikrát denně.

Odstranění laserem

K odstranění starých jizev se používá tzv. cévní laser, který je řízený počítačem. Laser stáhne drobné cévky k sobě a jizva se postupně zmenší a zbledne. Obvykle je ale nutné absolvovat několik sezení. Vystouplé jizvy lze ošetřit i s pomocí tzv. erbového laseru, který vystouplou kůži zbrousí. V místě aplikace vznikne strup, který se pak sloupne.

Laser dokáže pomoci, zázraky ale dělat neumí. Jizvu nikdy neodstraní úplně, ale dokáže ji zploštit, zesvětlat a zmenšit. Obecně také platí, že čím je jizva mladší, tím bude výsledek viditelnější.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies