Barevná dieta – jak na ni?
Dodržovat barevnou dietu neznamená vzdát se oblíbených jídel, důležité je, abyste střídali všechny dostupné druhy ovoce a zeleniny ke každému jídlu.
Červené potraviny
Mezi takzvané červené potraviny patří rajčata, ředkvičky, červená řepa, červená kapusta, chilli papričky, hroznové víno, jahody, maliny, rybíz, třešně, červený rybíz, třešně, červený meloun, fíky, atd…Tyto potraviny obsahují červené barvivo lykopén, látku, která posiluje imunitní systém a obsahují vitamin C. Některé obsahují i hořčičný olej, který startuje spalování i tukových rezerv.
Žluté potraviny
Mezi žluté potraviny řadíme ananas, banány, citrony, mango, broskve, pomeranče, brambory, dýně, kukuřici, mrkev, papriku. Vitamin A a betakaroten působí jako přirozený antioxidant, který zbavuje tělo škodlivých látek a chrání proti působení volných radikálů. Kromě toho jsou žluté potraviny bohaté na vlákninu, která ulehčuje srdci, podporuje krevní oběh a stará se o odbourávání tuků.
Zelené potraviny
Mezi takzvané zelené potraviny patří bylinky, listové saláty, hroznové víno, kiwi, řeřicha, fazole, okurky, angrešt, hrušky, špenát, hrášek. Tyto potraviny jako jedny z mála obsahují kyselinu listovou, která je neodmyslitelná při dělení buněk a krvetvorbě.
Diskuze