Vyzkoušejte intervalovou dietu

Intervalová dieta je založena na tom, že se střídají dny, kdy smíme jíst málo a dny, kdy jíme normálně. Výhodou je, že si tělo téměř nevšimne, že hubnete, ale přesto ztrácíte na objemu. Navíc je zde velká šance, že se vám ji podaří bez velkého přemlouvání úspěšně dodržovat. Vyzkoušíte intervalovou dietu také?

Dvě papriky položené na pařezu

Základní princip intervalové diety

Intervalová dieta je založena na 2 fázích, které se střídají a mají svá pravidla. Zjednodušeně lze říci, že je tato dieta založena na střídání dnů, kdy se smí jíst málo a dnů, kdy se smí jíst více, přičemž tyto dny se navzájem střídají. V „dietní“ dny se snažíme jíst opravdu zdravé věci, ve dny „volné“ zase jíst normálně, avšak se nepřejídat a nebo nekonzumovat příliš tučné nebo smažené pokrmy, uzeniny, pšeničné pečivo, sladkosti, apod. Zakázaná je samozřejmě káva i alkohol. Více o jednotlivých fázích intervalové diety si povíme níže.

První fáze intervalové diety

Během první fáze intervalové diety bychom měli během dne zkonzumovat maximálně 3000 kJ (tzn. 717 kcal), přičemž poslední jídlo konzumujeme nejpozději 3 hodiny před spaním. Vhodnými potravinami jsou ovoce, zelenina, nízkotučné mléčné výrobky, tofu, ryby, kuřecí nebo krůtí maso. Během dne je důležité dostatečně pít a to nejlépe neslazenou vodu bez bublinek nebo bylinné čaje.

Druhá fáze intervalové diety

Druhá fáze je příjemnější, protože během ní můžeme v průběhu dne, nejpozději však 3 hodiny před spaním, zkonzumovat až 7000 kJ (tzn. 1673 kcal). I během této fáze se vyhýbáme tučným a smaženým jídlům, sladkostem či slazeným nápojům, kávě a alkoholu. Nepřejídáme se! Také dodržujeme dostatečný pitný režim. Vhodnými potravinami jsou například drůbeží, krůtí, králičí nebo netučné vepřové maso, těstoviny, zelenina, houby, luštěniny, šunka od kosti, nízkotučné sýry, apod. Ve „volné“ dny je vhodné sportovat, abychom to, co sníme, vypotili a zároveň zpevnili svaly. Vyzkoušet můžete například zumbu, aquaaerobik či latinsko americké tance.

3 fázová intervalová dieta

Existuje i další verze intervalové diety, při které se musí dodržovat tři fáze a to v rozmezí tří, pěti a desíti dní, vždy s pětidenní přestávkou. Každá fáze má své charakteristické rysy, které tělu pomohou nejen ubrat na objemu, ale také mu dodat potřebné vitamíny. O této verzi diety si povíme v některém z následujících článků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies