Vyznáte se v čajích?

Jsou země, kde pití čaje představuje opravdový obřad. Třeba i vy patříte mezi ty, kterým není jedno, co se jim právě louhuje v šálku s vodou. Jak neudělat chybu a vybrat ten opravdu kvalitní čaj?

Hrníček se sypaným čajem

Čím výše, tím lépe

Všechny druhy čaje pocházejí z rostliny čajovníku, kterému se daří hlavně v jihovýchodní Asii, Číně a Indii. Výslednou chuť určuje klima, kvalita půdy, místo výskytu a samozřejmě způsob zpracování. Ty nejkvalitnější čaje rostou v chladnějších oblastech, ve výškách od 1000 do 2 500 m. Pomalejší růst čajových lístků ve vyšších nadmořských výškách má blahodárný vliv na chuť čaje.

Co ovlivňuje kvalitu čaje?

Jednoznačně čerstvost. V zimě proto pátrejte po čajích z podzimní sklizně, v létě z jarní sklizně. Čaj by neměl obsahovat žádné větvičky ani jiné nečistovy (výjimkou je čaj kuki-cha, který se skládá z řapíků čajových lístků). Měl by mít čirou barvu a příjemnou vůni, v žádném případě by neměl být cítit po plísni.

Tein, nebo kofein?

Dříve se ve spojitosti s čajem mluvilo o teinu, s kávou o kofeinu. Ve skutečnosti se jedná o tutéž látku. Množství kofeinu v čaji závisí na jeho druhu, délce louhování, množství vody a čajových lístků. Čaj má každopádně povzbuzující účinky, ale ty na rozdíl od kávy nastupují později. O to déle však trvají.

Druhy čaje

Podle způsobu zpracování rozeznáváme tři základní typy čaje: černý, zelený a polozelený. K dostání jsou ale i dříve méně běžné čaje, jako bílý nebo žlutý.

Černý čaj

Lístky se mechanicky naruší, oxidace se nechá úplně proběhnout. Zpracování trvá týden i déle. Černé čaje jsou obecně chuťově silnější a obsahují více kofeinu. Celosvětová spotřeba černého čaje představuje asi 70 % celkové světové spotřeby čaje.

Zelený čaj

Neprochází oxidací. Aby oxidace nezačala, je třeba lístky utržené z keře co nejrychleji zahřát, a to buď na kovových pánvích, nebo propařením. Zpracování je ukončeno jeden až dva dny od sběru.

Polozelený čaj (oolong)

Jedná se o přechod mezi zelenými a černými čaji. Lístky pro výrobu oolongu jsou sklízeny později, vegetativní proces je tímto lehce prodloužen. Ihned po sběru je čaj vystaven přímému působení slunečních paprsků a po určité době se přesype do velkých bambusových bubnů. Doba oxidace bývá zkrácena na 10-70 % doby oxidace u čaje černého. Spotřeba oolongu se pohybuje kolem 3 % celosvětové spotřeby čaje. Hodně čajových labužníků si jej oblíbilo pro jeho specifickou, jemnou chuť.

Oolong – čaj s blahodárnými účinky pro naše tělo

Bílý čaj

Není vůbec vystaven oxidačnímu procesu, listové pupeny se otrhají ještě před rozvinutím, nechají se pouze zavadnout a nijak se mechanicky nezpracovávají, po odpaření vody se suší. Obvykle se tak zpracovávají mladé lístky, někdy se keře pěstují zastíněné, aby se omezilo množství chlorofylu v listech. Současné studie ukazují, že bílé čaje mohou mít až 5x vyšší ochranný účinek proti rakovině než čaje zelené.

Bílý čaj – čaj čínských císařů

Pu-erh (tmavý čaj)

Popisuje se jako dvakrát oxidovaný. Dříve se při jeho úpravě používalo až několikaleté zrání v zemi, dnes z důvodů časových, finančních a hygienických se druhá fermentace provádí několikavteřinovým spařením přehřátou párou vysokého tlaku.

Čaj Pu-erh napomáhá hubnutí

Žlutý čaj

Stejně jako u zeleného čaje jsou enzymy způsobující oxidaci zničeny teplem. Poté se však nesuší rychle, nýbrž pozvolna v silných vrstvách.

Lapsang souchong

Černý čaj sušený nad pálícím se borovým dřívím, získává specifické kouřové aroma. (U lapsangů pochybné kvality je černý čaj zakouřen dodatečně a aroma je spíše dehtové.)

Lapacho – čaj Inků

Čaj dokáže zázraky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies