Vzhůru za krásami Slovinska

Slovinsko je země, která má pro nás, Čechy, nesporné kouzlo. Už jenom tím, že je v podstatě za humny a nabízí dva největší turistické trumfy – hory a moře. Pyšní se i mnoha dalšími turistickými zajímavostmi, díky nimž do této země každoročně směřují tisíce (nejenom) českých turistů.

Slovinské hory

Slovinsko letem světem

Slovinsko je rozlohou nevelká země - na ploše zhruba 20 000 km² žijí dva miliony obyvatel.

Slovinsko okouzlí hlavně svou přírodou - je to třetí nejvíce zalesněná evropská země (57 % celkové plochy země tvoří lesy, z nichž některé jsou chráněné). Milovníkům hor nabízí Slovinsko nesčetné výlety v Julských Alpách, popřípadě výstup na nejvyšší vrchol Triglav (2 864 m).

Přibližně polovina populace žije ve městech, druhá polovina na venkově.

Slovinsko představuje typ země s vyváženou a relativně úspěšnou ekonomikou, o čemž svědčí i přijetí eura 1. ledna 2007.

Slovinsko v šesti regionech

Slovinsko se tradičně (nikoli oficiálně) dělí na osm regionů, z nichž pro turisty jsou nejatraktivnější následující:

Gorenjska na severozápadě je nejhornatější a nejturističtější oblastí země. Nejvýznamnějším městem je Kranj. Hlavní lákadla představují jezera Bled a Bohinj a pochopitelně Triglav. Jsou tu také soustředěna nejkrásnější historická města - Škofja Loka, Kamnik, Kranj a Radovljica.

Primorska neboli pobřežní oblast má dvě centra - města Nova Gorica a Koper. Slovinské pobřeží, které je součástí této oblasti, měří pouhých 47 km. Oblast je vyhlášená svým středomořským klimatem a četnými termálními prameny. V tomto regionu se také nacházejí Škocjanské jeskyně, které patří do světového kulturního dědictví UNESCO.

Notranjska s městy Postana a Cerknica leží na jihovýchodě. Oproti zbytku země je tato oblast méně rozvinutá, hodně lesnatá a oplývající četnými jeskyněmi, z nichž světově proslulá je Postojnska Jama.

Region Dolenjska s centrem Novo Město je situován na jihu. Půvabný kraj zaujme údolími, vinicemi a lesy, které jsou zavlažovány řekou Krka protékající ze severozápadu na jihovýchod a vlévající se do řeky Sávy v Chorvatsku. Stojí za to navštívit zámky a kláštery lemující tok Krky.

Bela Krajina je nevelká oblast na jihovýchodě, která vděčí za své jméno ohromnému množství bříz bělokorých. Významným městem je zde Metlika. Tato oblast je známá archeologickými nalezišti z doby římské a halštatské. Také zde častěji než v jiných oblastech země narazíme na projevy slovinského folkloru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies