Vztah na dálku

Dělí vás stovky, možná tisíce kilometrů? Nepanikařte, to ještě neznamená, že váš vztah je odsouzen k zániku. Přesto je dobré uvědomit si rizika, která s sebou tento typ známosti přináší. Čeho bychom se tedy měli vyvarovat a naopak, jakými radami se řídit?
Smějící se žena s mužem

Vzdálenost může být přednost

Vzdálenost pár stmeluje; udržuje a rozněcuje vášeň. Nedochází tak často ke konfliktům (ani nemá kdy, když se tak málo vídáme...) a vztah není ohrožen rutinou - každé setkání je výjimečnou událostí. Když už se vidíme, máme chuť se plně věnovat jeden druhému. Vztah na dálku přispívá k tomu, že si svůj protějšek idealizujeme, sníme o něm bez rizika, že bychom byli zklamáni nebo zraněni jeho chováním.

Limity vztahu na dálku

Na druhou stranu nemáme šanci poznat všední každodenní život svého partnera/partnerky. Vztah na dálku také neumožňuje konfrontaci a konflikty, které jsou hnacím motorem každého vztahu.

Co dělat, aby vztah vydržel?

V první řadě si musíme uvědomit, že navzdory vzdálenosti tvoříme pár a našemu vztahu musíme věřit. Snažme se co nejvíce profitovat ze vzájemných setkání - jsou to vzácné chvilky, které můžeme využít k opětovnému svádění, bližšímu poznávání i se všemi riziky, které to přináší, protože emoce jsou vypjaté a jakékoli malé nedorozumění v podobě zdravotního nebo sexuálního problému se může změnit v drama.

 

Je vhodné udržovat pravidelný kontakt, který by ale neměl přerůst v posedlost a špehování. Vhodnější je kontakt prostřednictvím dopisů a e-mailů než telefonem, který dává prostor k dezinterpretaci a může vést až k hádce (opravdu to řekl/a dost zamilovaně? A nebyly v pozadí slyšet ženské/ mužské hlasy...?)

Kdy se vzdálenost stává pro vztah nebezpečnou

Rizikovým faktorem je, když jeden nebo oba partneři sami sebe dostatečně neznají a neujasnili si základní otázky, které souvisejí spíš s vniřní nejistotou než láskou: žárlivost, silná touha někoho vlastnit, přání kontrolovat druhé.

 

To se může stát opravdovou hrozbou každého vztahu. Láska na dálku vyžaduje určitý nadhled, vyrovnanost a hlavně víru sama v sebe. Jestli něco z toho chybí, vztah se ocitá v ohrožení.

 

Dalším nebezpečím je nejistá vidina příštího setkání. Příklady dokazují, že vztah na dálku nemůže trvat příliš dlouho. Je třeba mít před sebou konkrétní datum, kterého se můžeme chytit: uvidím ho/ji za měsíc, půl roku, na Vánoce...

 

Vztah ohrožuje i neschopnost jednoho z partnerů snášet samotu - v případě problému je daleko náchylnější hledat jinou spřízněnou duši, které se může vypovídat, nebo rameno, na kterém se může vyplakat.

Láska, vztahy, vztah na dálku - shrnutí

K tomu, aby vztah na dálku přežil, je zapotřebí:

  • věřit sama /sám sobě
  • mít během týdne svůj vlastní program a koníčky
  • využít ke kontaktu internet a telefon
  • nedopustit, aby poslední schůzka skončila nedořešenou hádkou
  • maximálně využít čas, který spolu trávíte
  • smířit se s chvílemi samoty a naučit se je oceňovat
  • stanovit konkrétní datum příští schůzky
  • Poslední rada: jestli váš vztah skončí v troskách, není to vina vzdálenosti!

Pro ženy a muže

Co muži nenášejí na ženách?

Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění

Test: řídíte se rozumem nebo citem?

Hudební vkus odhalí vaši osobnost

Partnerský život - ideální věkový rozdíl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies