Wellness cvičení čchi-kung

Že neznáte čchi-kung? Tato zvláštní wellnesová senzace z daleké Asie dokáže opravdové zázraky – dodá vám energii, ochrání před stresem a zbaví bolestí hlavy i zad. Naučte se cítit pohyb vlny v těle a uvolnit všechno nahromaděné napětí.

Muž stojící u vody při západu slunce

S čchi-kung načerpáte energii

Čchi-kung je postaveno na jemných pohybech a vědomém dýchání. Můžete tak načerpat energii (čchi) a odvést ji na „oslabená místa” v těle. Takto můžete snadno vyřešit mnoho různých zdravotních problémů (bolesti zad, hlavy, ochablost aj.)

 

A co je nejlepší na čchi-kung? Toto cvičení můžete provádět, kdykoliv budete mít chvilku času, protože nevyžaduje žádné velké nároky na prostor ani na pomůcky.

 

 

Zásadně však nesmíte cvičení odbývat ve spěchu! Hluboké dýchání, celkové uvolnění a zklidnění… Jen při dodržení těchto zásad může čchi-kung působit plnou silou.

 

Kde se čchi-kung vzalo

Čchi-kung se po celá dlouhá staletí vyučoval jako tajné léčitelské umění v buddhistických klášterech v daleké Asii. V překladu znamená slovo čchi-kung „péče o životní energii”. Tak proč si tuto péči nedopřejete i vy?

Zacvičte si čchi-kung

Musíte cítit pohyb vlny v těle

Postavte se mírně rozkročmo a lehce pokrčte kolena. Při nádechu jděte pomalu nahoru a ruce přitom zvolna zvedejte, až do výšky ramen. Zápěstí musí být úplně uvolněná. Při výdechu ruce spusťte dolů a nohy více pokrčte. Cvičení opakujte pětkrát. Je ideální na začátek, jelikož se při něm skvěle uvolní tělo.

Kop do míče

Postavte se vzpřímeně. Při nádechu přesuňte oblast podbřišku (těsně nad pupkem) doprava, až celá váha bude spočívat na pravé noze. Zároveň zvedněte levou nohu a pravé rameno tak, jako by byly spojené provázkem. Při výdechu je položte a cvik opakujte na druhou stranu. Cvičte po pěti sériích na obě strany. Pomáhá při problémech se zády a vysokém krevním tlaku.

Napnutí luku

Nohy rozkročte v šíři ramen, ruce dejte před hrudník a překřižte je. Pravou ruku pomalu natáhněte do strany, hlavu zvolna otočte a zaměřte se na cíl. Levou rukou „napněte luk” a přitom tlačte lopatky k sobě. Vraťte se zpět do původní pozice a vyměňte strany. Cvičení zopakujte dvakrát. Zbaví vás stresu a vytvoří místo pro novou energii.

Leťte jako pták

Postavte se tak, že nohy jsou na šířku boků od sebe a kolena mírně pokrčená. Při nádechu nechte své tělo „vzlétnout”, až se patami odlepíte od země a ruce přitom zvedněte po stranách nahoru. Při výdechu „přistaňte” patami na zemi a jděte více do kolen, zároveň dejte ruce dolů. Cvičení opakujte pětkrát.

Odložte všechny starosti

Nohy rozkročte na šířku boků od sebe, ruce visí volně podél těla. Dlaně máte otočené směrem dozadu. Zvedněte se na špičky a dlaně natočte dopředu. Poté se pomalu vraťte na paty a dlaně otočte zpátky. Takto se několikrát zahoupejte dopředu a dozadu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies