Příroda a modifikované potraviny
Naprostou většinu vašeho jídelníčku tvoří potraviny, které prošly umělými genetickými změnami.Šlechtění potravin
Za současné druhy zemědělských plodin a zvířat vděčíme šlechtění potravin = genetickým úpravám. Výsledky šlechtění v minulosti byly závislé na náhodě. V současnosti jsou genetické modifikace přímými zásahy, mají konkrétní cíl (např. zvyšují odolnost proti různým vlivům, chorobám či namrzání).Jsou genetické úpravy potravin nutné?
Hledají se stále nové způsoby jak zefektivnit zemědělskou výrobu. Geneticky modifikované potraviny představují pro lidstvo velkou naději (počet lidí stoupá, využitelné zemědělské půdy naopak ubývá).Výhody upravených potravin
- potraviny lze pěstovat v drsnějších podmínkách
- upravené potraviny mohou obsahovat více vitaminů
Nebezpečí genetických úprav potravin
Riziko není v konzumaci upravovaných potravin, ale v reakci ekosystému na nové druhy. Ani odborníci nedokáží říct, jak se budou modifikované druhy chovat při průniku do volné přírody. Nebezpečný je kontakt upravených a původních druhů - mohou vzniknout nové modifikace a rozvrátit ekosystém.Silné nebezpečí je u mikroorganismů
Je zde možnost, že by mohly získat z rostlin gen odolnosti proti antibiotikům - vznik nových odolných forem.Lidé se genetického upravování potravin nevzdají, ale obezřetnost je nutná.
Diskuze