Zadržování vody v těle

Když se tekutina z krve dostane do tkání, objeví se na těle otoky zvané edém. Nejčastěji se vyskytují v oblasti dolních končetin a kotníků. Příčinou edému může být i dlouhé stání nebo sezení.

Bosé nohy

Příčina edému

Mírné otoky se objevují při zpomelení krevního oběhu, např. při dlouhém sezení nebo stání. Oběh může být také zpomalen nošením punčoch s příliš pevným okrajem. Otoky kotníků postihují i ženy trpící premenstruační tenzí. Běžné jsou edémy v těhotenství. Těžké edémy jsou velmi nebezpečné. Mohou být způsobeny ledvinovými, srdečními nebo jaterními obtížemi. V takových případech je návštěva lékaře nezbytná.

 

Léčba edému

Lékaři doporučují omezit množství soli v potravě, neboť sůl zadržování vody ve tkáních podporuje. Dále je na místě tělesný pohyb a někdy také snížení váhy. Lékař zřejmě provede rozbor moči, aby mohl vyloučit onemocnění ledvin a usoudí, zda bude nutné i vyšetření srdce, krevního tlaku a jaterních funkcí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies