Zákeřná nemoc zvaná zelený zákal

Zelený zákal je definován jako onemocnění mnoha faktorů, které když není včas rozpoznáno a léčeno, vede k slepotě. Nejedná se vlastně o zákal, ale o vysoký tlak uvnitř oka, kterým dochází k poškození zrakového nervu.
Hnědé oko

Zelený zákal je zákeřným onemocněním, neboť do chvíle, kdy není narušeno centrální vidění, si pacient neuvědomuje žádné příznaky. Probíhá pomalu a postupný zánik nervových vláken se projevuje malými výpadky v zorném poli, v pokročilém stádiu pacient ztrácí zrakovou ostrost. Zelený zákal je druhou nejčastější příčinou slepoty.

Výskyt zeleného zákalu

Zhruba 7 miliónů osob na světě je slepých kvůli zelenému zákalu. Tato nemoc se vyskytuje u 2% lidí nad 40 let věku a s přibývajícím věkem výskyt zeleného zákalu stoupá. V České republice trpí zeleným zákalem 2,5% lidí.

Typy zeleného zákalu

  • Zelený zákal s otevřeným úhlem – odtok z oka je zhoršen, komorový úhel, kde je odvodní kanálek je volný

  • Zelený zákal s uzavřeným úhlem – prostor mezi rohovkou a duhovkou je úzký, je zablokována oblast odvodního kanálku, dojde k uzavření odtoku nitrooční tekutiny.

Příčiny zeleného zákalu

Hlavní příčinou zeleného zákalu je zvýšení tlaku nitrooční tekutiny. Takto zvýšený tlak utlačuje vlákna zrakového nervu. Když vysoký nitrooční tlak působí dlouho, dojde k odumření vláken. Dalšími známými příčinami zeleného zákalu jsou cévní a strukturální změny, dědičnost, dlouhé užívání kortikosteroidních léků nebo kapek.

Příznaky zeleného zákalu

K zjištění onemocnění zeleným zákalem, dojde až po vyšetření u očního lékaře. Příznaky se pak liší podle typu zeleného zákalu. U zeleného zákalu s otevřeným úhlem nejsou z počátku příznaky žádné. Až pozdním příznakem je pokles zraku, ale stav už se vyléčit nedá. Zelený zákal s uzavřeným úhlem se projevuje mlhavým viděním a bolestmi oka, které mohou propuknout až v glaukomový záchvat.

Léčba zeleného zákalu

Zelený zákal je onemocnění trvalé, napůl léčitelné a napůl neléčitelné. To znamená, že nemoc se nedá odstranit, ale je možné léčit její příznaky. Existují tři možnosti léčby: pomocí kapek, laserem a operace. Jestliže je zelený zákal rozpoznán a léčen včas, lze předejít postižení zraku.

Některá fakta na závěr

Problémy se zrakem má 100 miliónů lidí na světě, 38 miliónů lidí je slepých a 7 miliónů oslepne na zelený zákal.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies