Zákoník práce a změny pro rok 2012

Rok 2012 sebou přináší změny v oblasti pracovních vztahů. Jiná bude délka zkušební doby pro vedoucí zaměstnance, odstupné bude vypláceno dle počtu odpracovaných let, změní se limit u dohod o provedení práce, podmínky pracovních poměrů na dobu určitou i pro práci přesčas.

Muž visící na kravatě

Odstupné podle počtu odpracovaných let

Odstupné bude nově zaměstnancům vypláceno v závislosti na počtu odpracovaných let. Do jednoho roku bude činit odstupné jednu průměrnou měsíční mzdu, do dvou let pak dvě průměrné měsíční mzdy. Teprve zaměstnanci, co pracují u dané společnosti déle než tři roky, mají nárok na získání odstupného ve výši tří průměrných měsíčních platů.

I nadále platí stejné důvody pro získání odstupného, tzn. z organizačních důvodů nebo zdravotních důvodů, stanovených zákonem. Výpověďní doba zůstává také nezměněna – činní 2 měsíce a začíná se počítat od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci doručení výpovědi.

Zkušební doba pro vedoucí zaměstnance

Zkušební doba zůstane pro běžné zaměstnance beze změny, tzn. bude maximálně tříměsíční. Změní se ovšem zkušební doba u vedoucích zaměstnanců, která může být od roku 2012 až šestiměsíční. Je-li pracovní smlouva u vedoucích zaměstnanců stanovena na dobu určitou, může činit zkušební doba až polovinu délky platnosti této pracovní smlouvy.

Dohoda o provedení práce se zvýší na 300 hodin ročně

Od roku 2012 se zvýší limit pro dohody o provedení práce ze stávajících 150 hodin na 300 hodin za rok. Přesáhne-li příjem člověka pracujícího na dohodu 10 000 Kč měsíčně, je zaměstnavatel povinen za něj odvést zdravotní a sociální pojištění.

Změny v pracovním poměru na dobu určitou

Pracovní poměr na dobu určitou je možné maximálně dvakrát opakovat, avšak délka každého pracovního poměru nesmí přesáhnout 3 roky. Tato hranice bude platit pro každý z těchto poměrů samostatně, tzn. 3 x 3 roky. Po posledním možném opakování poměru dobu určitou a uplynutí doby 3 let, se limit vynuluje a jej možno jej znovu uzavřít.

Práce přesčas i pro běžné zaměstnance

Od roku 2012 je možné zahrnout práci přesčas ve smlouvě nebo mzdovém výměru nejen u vedoucích, ale i běžných zaměstnanců. Přesčasové hodiny musí zaměstnavatel zaměstnanci proplácet (příplatek musí činit nejméně 25 % průměrného výdělku) a nebo za přesčasové hodiny poskytnout náhradní volno. Práce přesčas může činit maximálně 150 hodin za rok.

Další změny v zákoníku práce pro rok 2012

  • Zaměstnavatelé budou moci dát od roku 2012 výpověď těm zaměstnancům, kteří "zvlášť hrubým způsobem" poruší lékařem stanovený režim při nemocenské.
  • Zaměstnanec může nevyčerpanou dovolenou převést do následujícího roku a vyčerpat do jeho konce. Zaměstnavatel mu může proplatit pouze nevyčerpanou dovolenou základního rozsahu dovolené, tzn. 4 týdny. Pátý nebo šestý týden (nadstandardní týdny dovolené) nebude možné proplatit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies